A adormit Ieromonahul Toma din obștea Tomadeilor

          Starețul Toma, ieropsaltul, argintarul, unul dintre cei mai de seamă psalți aghioriți a adormit sâmbătă 27 august, la vârsta de 75 de ani, potrivit site-ului Tribuna Ortodoxă.

          Așa cum acum 65 de ani, la vârsta de 10 ani a văzut pe Maica Domnului în vedenie luându-l de mână și povățuindu-l în Sfântul Munte, la fel și în ajunul Adormirii Maicii Domnului în Sfântul Munte, Maica Domnului l-a luat de la Sihăstria Sfântului Apostol Toma de la Schitul Sfânta Ana Mică și la dus la Cer.

S-a născut în Stefanoviki – Volos (numele de mirean fiind Antonie Kiklos). Apoi a venit în Sfântul Munte la cunoscuta obște a Tomadeilor, la Schitul Sfintei Ana Mică, unde a și devenit monah în 1958. Primele lecții de muzică psaltică le-a primit de la Starețul Pavel al obștii Tomadeilor, dar a fost mai ales ucenic al cunoscutului Muzician și Dascăl Aghiorit, Dositei Katunakiotul. A fost de asemenea ascultător și împreună psalt al psalților aghioriți din vechime: Iosif, ieromonahul Hrisostom, Panteleimon Kartsonas, dar și al obștii vecine de psalți, Obștea Danieleilor.

maxresdefault

          Deși era pustnic al Muntelui Athos, psalmodia în același timp și la Liturghiile de pe Vârful Athon, din Grecia, din Sankt Petersburg, din Statele Unite, din Noua Zeelandă, din India, din Tailanda. Depărtat de cele lumești, dar întotdeauna aproape de făpturile create de Dumnezeu, pe care le iubea.

Sursa: vimaorthodoxias.gr

Previous Post

Ziua când voi zice „nu” păcatului (I)

Next Post

Smerenia omului faţă de alţi oameni alcătuieşte „nebunia” sau ce am înţeles din nebunia întru Hristos

Related Posts
Total
0
Share