A început Postul Adormirii Maicii Domnului

Anul acesta Postul Adormirii Maicii Domnului a început miercuri, 31 iulie. De obicei acest post începe la 1 august, însă anul acesta ziua ce-l precedă fiind miercuri, când e zi de post, se mută ziua de început a acestui post la 31 iulie. Părintele profesor dr. Ene Branişte precizează în Liturgica generală că dacă acest post este precedat de zilele săptămânale de post, miercuri şi vineri, atunci postul începe la 31 iulie.

Acest post ţine două săptămâni şi ne pregăteşte pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august. Sfântul Simeon al Tesalonicului arată că acest post este necesar pentru a cinsti cele două mari praznice care cad în această perioadă, Schimbarea la Faţă a Domnului (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului.

Originea lui este în secolul 5, când se dezvoltă cultul Maicii Domnului pe fondul hotărârilor dogmatice mariologice de la Sinodul al treilea ecumenic de la Efes din 431. La început durata lui era de o singură zi, pe 6 august, în Antiohia, iar la Ierusalim opt zile.

Părintele profesor Ene Branişte ne spune că existau creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei Postului Adormirii Maicii Domnului s-a făcut în secolul 12 la sinodul ­local din Constantinopol (1166), condus de Patriarhul Ecumenic ­Luca ­Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut timp de 2 săptămâni la începutul lunii august.

Pentru noi ca membri ai Bisericii lui Hristos este foarte important să ţinem acest post, chiar dacă luna august este una a concediilor în societatea noastră. Postul nu este condiţionat de concediu, cum nici mântuirea nu poate fi condiţionată de faptul că noi avem nevoie de odihnă fizică. Concediul nu suspendă trăirea noastră spirituală şi nevoia ontologică de a comunica cu Dumnezeu prin rugăciune. Tocmai pentru aceasta nu putem suspenda postul în concediu.

Postul este hrana sufletului spre vieţuire veşnică, este umplere de lumină, pentru că vegetalele, care sunt principala componentă a alimentaţiei pe vreme de post, se hrănesc cu lumină şi ne dăruiesc ­lumină, iar noi, prin împletirea ­postului cu rugăciunea, devenim ­dăruitori de lumină atunci când prin Spovedanie şi Împărtăşanie Îl primim pe Hristos Cel înviat, Domnul şi Dumnezeul nostru.

Aşadar, chiar dacă în luna august suntem în concediu, nu trebuie să uităm respectarea rânduielilor Bisericii, înduhovnicindu-ne ţinând zilele de post închinate serbării mariologice din 15 august, pentru că noi ştim că  Maica Domnului este pururea rugătoare pentru noi.

Pr. Ciprian Florin Apetrei 

Sursa: http://ziarullumina.ro.

Previous Post

Stareţa Macrina: de astăzi începem postul și Paraclisele Maicii Domnului

Next Post

Apostolul zilei (I Corinteni 3, 18-23)

Related Posts
Total
0
Share