A început turnarea fundației Bisericii principale a Mănăstirii Sfântul Neagoe Vodă Basarab de la Vlădeşti – Argeş

La nouă luni distanţă de evenimentul de sfinţire a locului viitoarei mănăstiri închinate Sfântului Neagoe Basarab din comuna Vlădeşti, s-a turnat betonul pentru fundaţia Bisericii principale a ansamblului monahal. Pe 21 februarie 2024, într-o zi mângâiată de un soare generos, agitaţia s-a instalat pe şantierul desfăşurat pe terenul degajat de grajdurile fostului CAP, pentru a se construi un schit după rânduială athonită. În câteva luni, saivanele ridicate de un regim ateu au dispărut de pe faţa pământului, pentru ridicarea lăcaşului de cult dorit de mult timp de Părinţii de la Chilia „Buna Vestire” a Schitului Lacu, din Muntele Athos, Ieroschimonahii Ştefan Nuţescu şi David Gălbează. Pe 1 mai 2023, a avut loc ceremonia de aşezare a pietrei de temelie a mănăstirii. Tot atunci, a fost instalat primul egumen al noii comunităţi monahale, ieromonahul Cosma Giosanu, de la Mănăstirea Sihăstria Neamţ. Cu acordul liderului Bisericii argeşene, a început, în această săptămână, construcţia, mai întâi, a unui schit închinat lui Neagoe Basarab care, la vremea cuvenită, să fie ridicat la rang de mănăstire.

Protosinghelul Cosma Giosanu: „Constructorul ne-a spus că, dacă sunt bani, până la Crăciun va fi ridicată „la roşu”. Iar la anul s-o acoperim”

Parcă mai ieri l-am ascultat pe Părintele Cosma Giosanu, Stareţul Schitului „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, rostind aceste cuvinte: „Astăzi este ziua de naştere a acestui aşezământ monahal, pe care Dumnezeu şi Sfântul Neagoe l-au hotărât a se zidi pe acest loc. Dacă îi veţi întreba pe localnicii din satul acesta, vă vor spune că aici, în urmă cu doar câteva luni, erau şapte grajduri. Eu, personal, în vara anului trecut (n.r. 2022), am ajuns aici şi am văzut aceste grajduri, care erau într-o stare avansată de degradare. Privind acum în jurul meu, aproape că nu-mi vine să cred ceea ce văd. (…) Este minunat şi încurajator pentru fiecare dintre noi cum Dumnezeu, pe care nu-L cuprind cerurile, a venit să Se nască într-un loc aşa smerit, în ieslea unui staul de vite. Mă minunez cum a ales Pronia lui Dumnezeu, acum şi aici, un staul de vite. Nişte grajduri construite de un regim ateu, locul unde să se zidească o mănăstire închinată unuia dintre cei mai de seamă voievozi pe care i-a odrăslit neamul nostru. Dacă, în urmă cu câţiva ani, aici, păşteau turme de necuvântătoare, iată acum, aici, Harul lui Dumnezeu ne-a adunat pe toţi în acest loc să înălţăm rugăciuni de laudă şi mulţumire.”, spunea Părintele Cosma Giosanu în ziua de 1 mai 2023.

Din acel moment, a fost ridicat un paraclis provizoriu, plus două anexe de locuit, pentru a asigura funcţionarea serviciului religios cât durează construcţia schitului. Astăzi, Părintele protosinghel Cosma Giosanu ne-a povestit câte ceva despre strădaniile depuse, împreună cu credincioşii care i s-au alăturat în acest demers, în răgazul trecut de la momentul de început.

„În această săptămână, am început turnarea fundaţiei Bisericii principale a Mănăstirii „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”. Între timp, noi am făcut o Biserică provizorie şi două case anexe, tot provizorii, pentru ca mănăstirea să fie funcţională. Deja s-a început turnarea betonului.”, ne-a relatat acesta.

Durata lucrărilor este greu de estimat, potrivit Stareţului, întrucât depinde de finanţare. „Constructorul ne-a spus că, dacă sunt bani, până la Crăciun va fi ridicată „la roşu”. Iar la anul s-o acoperim. Dacă o să fie… cum o să rânduiască Sfântul. Când avem bani, muncim, când nu avem, oprim. Mergem mai departe. Acum avem unde să slujim, facem Sfânta Liturghie zilnic. Deocamdată, suntem trei vieţuitori aici, avem oameni care ne ajută şi facem un program liturgic zilnic.”, a adăugat acesta.

Contribuţiile de până acum au permis o continuitate în derularea planurilor care au prins contur primăvara trecută, când a fost sfinţit locul de pe care au fost rase cele şapte grajduri. „Până acum, n-am avut bani de prisosit, dar nu ne-au lipsit. În momentul în care vedeam că ne împotmolim şi ne oprim, a apărut cineva care ne-a spus: „Părinte, hai că vă ajut şi eu să mergeţi mai departe!” Nu ştim dacă, săptămâna viitoare, vom mai avea bani sau nu. Dar le rânduieşte Sfântul Neagoe când apare omul potrivit la momentul oportun.”, a mai precizat Părintele Cosma Giosanu.

Paraclisul provizoriu, care este destul de spaţios, este şi pe placul Înaltpreasfinţitului Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, care a afirmat că este păcat să fie demontat după finalizarea clădirii principale a complexului monahal. Paraclisul a fost amenajat pe schelet metalic în ideea ca, după ce mănăstirea va fi gata, să fie dezasamblat şi donat acolo unde este nevoie. Toată lumea este încântată de cum a ieşit. Rămâne să vedem.”, a afirmat Părintele Cosma Giosanu despre lăcaşul în care au loc slujbele cât durează construcţia mănăstirii.

Cine doreşte să sprijine construcţia Mănăstirii „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab” poate dona fie direct pe site-ul lăcaşului, fie prin direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat, fie prin numerar sau virament bancar  

În cazul în care sunt doritori să ajute cu cât poate fiecare, o sumă cât de mică, pentru ca lucrările să nu se oprească, pot dona online, pe portalul https://sfantulneagoe.ro/doneaza/. Slujitorii schitului apreciază fiecare contribuţie, fie că a fost 20 lei, 50 lei, 100 lei sau mai mult de atât, întrucât ceea ce se adună permite continuarea investiţiei.

Altă formă de ajutor o constituie direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat. „Conform Codului Fiscal, orice contribuabil poate dispune direcţionarea a până la 3,5% din impozitul datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult. Pentru direcţionarea a până la 3,5% din impozit către Mănăstirea „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab” se completează Formularul 230. Contribuabilul trebuie să completeze doar secţiunea DATE DE INDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI (Nume, Prenume, CNP) şi să semneze în caseta: Semnătură contribuabil.

Formularul se completează în două exemplare:

-originalul se depune la:

a) organismul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

b) organismul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalți contribuabili persoane fizice;

-copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

Termenul limită pentru depunerea formularelor este 25 mai.”, sunt informaţii ajutătoare, pe care le găsiţi pe site-ul https://sfantulneagoe.ro/doneaza/, unde sunt postate şi instrucţiuni pentru completarea Formularului 230.

Persoanele care vor să sprijine edificarea mănăstirii, pot completa, semna şi descărca Formularul 230 online, într-un minut, fără drumuri la ANAF. Documentul se trimite pe e-mail, la adresa [email protected]. Echipa organizaţiei se va ocupa să trimită formularul la ANAF.

Donaţiile se mai pot face în numerar, direct la Schitul „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab”, sau prin depunere de numerar sau virament bancar în următoarele conturi BCR ale Schitului „Sfântul Neagoe-Vodă Basarab”, Vlădeşti, Argeş:

LEI: RO12RNCB0022173805230001

EURO: RO28RNCB0022173805230004

Sursa: http://evenimentulmuscelean.ro

Alte fotografii aici:

 

 


Puteţi citi şi:

Mănăstirea Sfântului Neagoe Vodă Basarab de la Vlădeşti – Argeș – câteva repere

Slujbă de binecuvântare a Paraclisului de la Schitul închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab

Sfântul Voievod Neagoe Basarab – ctitor al întregului Athos

O nouă mănăstire închinată Sfântului Voievod Neagoe Basarab

Previous Post

Primul Triod în limba română: cine, când și unde l-a tipărit?

Next Post

Am pășit din această seară în cea mai bogată perioadă liturgică din anul bisericesc

Related Posts
Total
0
Share