Sfântul Antipa de la Calapodești este singurul român athonit prăznuit atât în Biserica noastră, cât și în Biserica Ortodoxă Rusă și în Sfântul Munte Athos.
Pe parcursul vieții sale, Sfântul Antipa a trăit în mai multe mănăstiri din cadrul celor trei Biserici enumerate, în care prin ascultare și rugăciune a câștigat atât inimile oamenilor cât și Împărăția lui Dumnezeu.
A fost canonizat în 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, având ca zi de prăznuire 10 ianuarie.
1) Schitul vrâncean Brazi
Dorind să intre în viața monahală, Alexandru, pe numele de mirean, a mers la schitul Brazi, din Vrancea. Acolo, în vremea noviciatului său, a fost de faţă la aflarea în chip minunat a Moaştelor Sfântului Ierarh Teodosie, mitropolitul Moldovei. Tot acolo a fost tuns rasofor primind numele de Alipie.
Începutul sigur al acestui aşezământ monahal poate fi plasat în secolul al XVII-lea, când doi călugări, Sava şi Teofilact, au zidit o Bisericuţă subterană păstrată şi astăzi.
De menţionat că, la Schitul Brazi, a fost înmormântat, în anul 1925, scriitorul Ioan Slavici, iar, cu puţin înainte de 1940, preoţii Grigore Pişculescu (scriitorul Gala Galaction) şi Vasile Radu au făcut, aici, o nouă traducere în româneşte a Sfintei Scripturi.
2) Mănăstirea Căldărușani
În obştea Mănăstirii Căldăruşani, rasoforul Alipie a fost în grija schimonahului Ghedeon, un pustnic ce se afla de aproape 30 de ani în apropierea mănăstirii.
Mănăstirea Căldărușani este una dintre cele mai mari și vechi mănăstiri ortodoxe din Muntenia.
Așezământul monahal, păstorit pentru o vreme de Cuviosul Gheorghe de la Cernica, a fost încă de la început una din cele mai importante lăcașuri de cult din sudul țării noastre.
3) Schitul Lacu
După doi ani petrecuți la Mănăstirea Căldărușani, dornic de desăvârşire, pleacă la Schitul Lacu din Sfântul Munte.
Întemeierea Schitului Lacu este legată de Icoana Maicii Domnului „Antifonitria Lacului”, datată în secolul al VIII-lea.
Monahul Daniil de la Mănăstirea Neamț restaurează schitul în 1760, construind o Biserică de lemn cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. De atunci Schitul Lacu este locuit de monahi români.
Monahul Alipie a sihăstrit la Schitul Lacu timp de 15 ani.
4) Mănăstirea Esfigmenu
La Mănăstirea Esfigmenu, una dintre cele mai vechi din Sfântul Munte, Alipie va viețui timp de 4 ani. Acolo a fost călugărit cu numele de Antim și a fost hirotonit diacon.
5) Schitul Prodromu
Sfântul Antipa ajunsese foarte cunoscut ca mare sihastru şi iubitor al Rugăciunii lui Iisus. Intră, apoi, în noua obşte a Schitului românesc Prodromu, care tocmai se forma, prin grija sfinţilor părinţi Nectarie şi Nifon.
Schitul se află pe teritoriul Mănăstirii Lavra, aproape de Peştera Sfântului Atanasie Athonitul, și este închinat Sfântului Ioan Botezătorul.
6) Metoc al unei mănăstiri din Sf. Munte aflat în Iași
În anul 1860, Antipa revine în Moldova natală, pentru a strânge fonduri necesare finalizării lucrărilor la schitul Prodromu.
Astfel a vieţuit timp de mai mulţi ani în mănăstirile din jurul Iaşilor – printre care şi un metoc al unei mănăstiri din Sfântul Munte, aflat la Bucium.
7) Lavra Pecerska
A mers apoi în Rusia, tot în vederea strângerii de fonduri pentru Schitul Prodromu, vieţuind, mai întâi, la Lavra Pecerska, văzută atunci ca fiind „noul Ierusalim” pentru credincioşii ruşi.
Lavra Pecerska sau Lavra Peșterilor este înscrisă pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
Așezământul monahal a fost a întemeiat de Cuviosii Antonie și Teodosie.
8) Mănăstirea Valaam
În noiembrie 1865, după ce a trimis ajutoarele strânse la Schitul Prodromu se stabileşte la Mănăstirea Valaam, unde în cei 17 ani de viețuire s-a învrednicit de Taina Preoției.
Cunoscută și sub denumirea de „Muntele Athos de Nord” sau „Marea și Cinstita Lavră”, Mănăstirea Valaam se află pe insula cu acelaşi nume din partea nordică a Lacului Ladoga, în ținutul rusesc Kareliya, pe cea mai mare insulă a unui arhipelag alcătuit din circa 50 de insulițe.
Mănăstirea a fost întemeiată în anul 992 de monahii greci Serghie și Gherman.
Tot acolo, ieroschimonahul Antipa a trecut la Domnul, la vârsta de 66 de ani, fiind înmormântat în gropniţa de obşte a Mănăstirii Valaam.
Sursa: http://basilica.ro