Autorul Patericului românesc pleca la Domnul în urmă cu 16 ani: Arhimandrit Ioanichie Bălan

Miercuri se împlinesc 16 ani de la plecarea în veșnicie a Arhimandritului Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria Neamț, mărturisitor al credinței în timpul regimului comunist, duhovnic cunoscut, autor de numeroase scrieri duhovnicești, printre care „Patericul românesc” (1980).

A editat, de asemenea, cele mai multe din scrierile Părintelui Cleopa Ilie, precum și colecția Viețile Sfinților (12 volume) sau Convorbiri duhovnicești. Cărțile sale au fost traduse și în limbile altor țări ortodoxe (greacă, rusă, sârbă, bulgară), precum și în limbi de circulație internațională.

Părintele Ioanichie Bălan

Părintele Ioanichie s-a născut în data de 10 februarie 1930 în localitatea Stănița, județul Neamt, primind la Botez numele de Ioan.

După ce a absolvit Liceul comercial din Roman, la vârsta de 19 ani, a mers la Mănăstirea Sihăstria Neamțului. A fost tuns în monahism în data de 14 aprilie 1953 și hirotonit diacon în ziua următoare.

Între anii 1949-1971 a îndeplinit în Mănăstirea Sihăstria ascultările de casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.

În anul 1971, sub presiunea autorităților comuniste, a fost transferat la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, unde a rămas până în anul 1990. Aici a desfășurat cea mai intensă activitate misionară, prin scrieri și predică.

Între anii 1971-1975 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti. În data de 2 februarie 1979, a fost hirotonit ieromonah de către viitorul Patriarh Teoctist (pe atunci mitropolit al Moldovei). În 1984 a fost numit protosinghel, iar în 1992, arhimandrit. Abia în anul 1990 va reveni la Mănăstirea Sihăstria, unde îşi va continua activitatea misionară şi publicistică.

Arhimandritul Ioanichie Bălan a trecut la cele veșnice la vârsta de 77 de ani, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după trei ani de grea suferință. A fost înmormântat la Mănăstirea nemțeană Sihăstria.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Sfânta Cecilia: blândeţe, curaj, ocrotire

Next Post

20 de sfaturi de la Părintele Ioanichie Bălan

Related Posts
Total
0
Share