Din 2004, familia Ion și Florentina Buștei din București aduce, an de an, veșmânt de flori la baldachinul Cuvioasei Parascheva. Astăzi, 7 octombrie, pentru al 21‑lea an, această familie împodobește locul unde, de mâine, Moaștele Ocrotitoarei Moldovei vor binecuvânta pelerinii ce vor poposi la Iași în perioada următoare.
Povestea lui Ion și a Florentinei începe acum 20 de ani. În 2004 au venit de la București la Iași, pentru prima dată, să se închine la Cuvioasa Parascheva. „Venind așa câteva luni la Moaștele Cuvioasei Parascheva, soțul meu a spus: «Când va fi ziua Cuvioasei, vreau să‑i îmbrac baldachinul cu flori!» Am fost foarte fericită; ideea a fost, deci, a soțului meu”, afirma Florentina Buștei.
De atunci, familia aduce prinos de mulțumire Cuvioasei, îmbodobind de fiecare dată înaintea perioadei dedicate hramului baldachinul Cuvioasei. Florile alese pentru sărbătoarea din acest an sunt în proporție covârșitoare mov, combinate cu flori albastre, roz și crini dubli.
„Ne bucurăm de prezența la Iași, pentru al 21‑lea an, consecutiv, a familiei Buștei din București, care vine și împodobește baldachinul Cuvioasei Parascheva. Este un gest deosebit de recunoștință pe care această familie îl face pentru binefacerile de care membrii familiei s‑au bucurat din partea Cuvioasei de‑a lungul anilor. De altfel, atât din partea acestei familii, cât și a tuturor credincioșilor și pelerinilor care vin să se închine Cuvioasei Parascheva, cred că gândul cel mai puternic este acela de a mulțumi Cuvioasei și apoi de a cere fiecare în funcție de nevoie”, ne‑a spus Părintele Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.
„Nădăjduim în ajutorul Bunului Dumnezeu și al Ocrotitoarei Moldovei să avem un pelerinaj binecuvântat, anul acesta și în prezența Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Panteleimon. Sperăm să simțim mai multă evlavie și mai multă credință, atât din partea noastră, a organizatorilor, cât și din partea pelerinilor care vin aici să se închine Sfinților. Anul acesta anunțăm că există două numere de telefon, care vor fi disponibile în curând, la care pelerinii pot suna, la orice oră din zi și din noapte, și pot cere informații referitoare la pelerinajul de aici. Totodată, în sprijinul pelerinilor vor veni peste 1.000 de voluntari, dintre aceștia vor fi peste 300 de preoți, care se vor afla printre pelerini, întrucât în ceilalți ani s‑a simțit nevoia prezenței preotului printre pelerini.
Se întâmplă, mai ales în preajma zilei de 14 octombrie, ca timpul de așteptare pentru închinarea la Cuvioasa Parascheva să fie destul de mare, iar atunci, în această încercare a răbdării, prezența unui preot este binevenită. Totodată, voluntarii au mai multe atribuții: vor împărți ceai pelerinilor, mai este și programul «Hrană pentru pelerini» în care se vor implica și, desigur, celor care vor avea nevoie vor oferi informații cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor aici, la Catedrala Mitropolitană”, a completat pr. Apopei.
Mâine dimineață începe hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Marți, 8 octombrie, de la ora 6:30, racla Cuvioasei Parascheva va fi scoasă spre închinare pelerinilor care sosesc an de an să aducă prinos de cinstire Ocrotitoarei Moldovei. Miercuri seara vor fi aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos, și cinstitele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Aici puteţi consulta programul complet al hramului din acest an.
Flavius Popa
Sursa: http://ziarullumina.ro
1 comment
Comments are closed.