Bunicii și străbunicii tăi s-au distins ca eroi luptând pentru România. Tu cu ce te ocupi?

Temistocle spunea despre epopeea de la Termopile: perșii au oferit lui Leonida ceea ce era visul oricărui bărbat Spartan: o moarte frumoasă.

Dacă știi istorie și nu doar povesti de Hollywood, știi că spartanii s-au oferit să fie Ariergarda armatei grecești generale, care nu se putuse concentra în timpul avut la dispoziție.

Leonida, împreună cu cei mai încercați și mai de seama cetățeni ai Spartei, toți trecuți de 60 de ani (el însuși de circa 62-65), toți fiind oameni împliniți, tați, bunici, a oferit tinerilor recruți din Sparta și din celelalte Cetăți posibilitatea să se retragă și să aștepte concentrarea celorlalte trupe.

Asta s-a și întâmplat. Perșii, ținuți în loc timp de 3 zile de acei eroi, au ajuns la Plateea după alte 3 zile, când trupele grecești erau în formațiune completă și gata de luptă, perșii pierzând bătălia.

Trebuie să-ți imaginezi ce simțeau acei tineri care își lăsau camarazii aceia încercați, toți în putere- vârsta e irelevantă când omul are voință și o viață sănătoasă-, care știau ca vor muri, dar ținând dușmanul pe loc și oferind șansa celorlalți la o luptă mai dreaptă.

În primul rând, niciunul nu s-a mai gândit vreo clipă să dezerteze, iar povestea luptei de la Termopile a fost imboldul necesar pentru ca toți bărbații greci să dorească să lupte precum acei eroi sau să moară ca ei.

Comparându-se cu spartanii aceia, niciun grec nu s-ar mai fi putut numi bărbat sau aspira vreodată să fie considerat astfel de vreo femeie.

În consecință, nu este nevoie să învingi în toate bătăliile, ci important este să lupți.

Oricum, viața de sclav nu merită trăită. La un moment dat, toți bărbații vor trebui să lupte: vor muri ca la Termopile sau vor învinge ca la Plateea, dar lupta va fi inevitabilă.

Așa că ne putem retrage treptat până la momentul în care vom fi suficienți strânși laolaltă încât să putem lupta.

Moartea nu există, suntem creștini!

De la Badea Marcu citire via Facebook – Filotheu Monahul.

Previous Post

Risipitor sau zgârcit?

Next Post

Copilița Maria este condusă la…„grădiniță”

Related Posts
Total
0
Share