Când urăm „La mulți ani” de Sfânta Maria: pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Creștinii ortodocși prăznuiesc, în ziua de 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, aşa cum mai este cunoscută în popor cea mai mare sărbătoare a toamnei. Această zi ne aminteşte tuturor de momentul în care a venit pe lume Cea care a fost, este şi va fi, fiica Părintelui Ceresc, Mama Fiului şi mireasa Duhului Sfânt, Doamna Îngerilor și Mângâietoarea tuturor făpturilor.

An de an, slăvitul Praznic al Nașterii Maicii Domnului aduce în actualitate o veșnică dilemă: spunem „La mulți ani” celor care poartă numele maicii Domnului pe 8 septembrie sau ar fi trebuit să facem acest lucru de Sfânta Maria Mare, pe 15 august? Cum este mai potrivit? Ce ne spune Biserica?

Înainte de toate, în ceea ce privește numele de „Maria” (în greacă „Mariam” și în ebraică „Miryam”), trebuie să știm că el este un nume feminin foarte vechi, întâlnit pentru prima dată în cartea „Ieșirea” din cadrul Vechiului Testament. Acesta era purtat de prorocița Mariam, sora lui Moise și a lui Aaron (Ieșire XV 20-21), născută în vremea exilului evreilor din Egipt, fapt care întărește părerea unor lingviști potrivit căreia numele ar fi de origine egipteană. În limba ebraică, numele „Maria” înseamnă „cea iubită” sau „cea îndrăgită”. Pe lângă Maica Domnului, calendarul creştin-ortodox mai pomenește mulți alţi sSfinţi şi Sfinte – peste 30 la număr – care poartă acest cinstit nume.

Revenind la întrebarea inițială, legată de ziua în care este cel mai potrivit să îi felicităm pe cei dragi ai noștri care poartă numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, trebuie să spunem că un răspuns definitiv, ca un soi de articol de lege, este greu de oferit în acest sens. Subiectul a stârnit controverse și chiar unele certuri aprige nu doar în rândurile istoricilor, etnologilor și sociologilor, ci și între unii dintre credincioși. Pe de o parte, unii consideră că este bine să transmitem urări pe 8 septembrie, pentru că în logica firească spunem „La mulți ani” celor dragi în ziua în care au venit pe această lume, iar alții susțin că urările se fac negreșit în ziua de 15 august, pentru că, în calitatea noastră de creștin-ortodocși, noi prețuim mai mult trecerea în viața cea fără de sfârșit și în Împărăția lui Dumnezeu. Deci, n-ar fi păcat să le urăm gând bun celor aproape nouă pe 15 august, pentru că „Adormirea Maicii Domnului” n-a însemnat nicicum o moarte fizică, o descompunere obișnuită în cele din care trupul ei a fost creat, ci Adormirea a însemnat mutarea ei cu trupul la Ceruri, adică învierea Celei care ne-a dăruit nouă Viața.

S-au scris zeci și sute de articole pe diferite pagini de internet în ultimii ani, cu fel și fel de argumente și cu păreri diverse, fiecare dintre ele căutând să „elucideze” într-un fel această dilemă. Evident, nici noi nu ne propunem să oferim un răspuns drastic la această problemă, ci să subliniem, atât cât se poate, părerea Bisericii. Cu alte cuvinte, atunci când ne gândim să îi felicităm pe cei dragi ai noștri care poartă numele Maicii Domnului, n-ar trebui nici măcar să stăm pe gânduri dacă este potrivit să facem acest lucru într-o zi sau în alta. Dacă, spre exemplu, în ultima vreme au fost fabricate o serie de pseudo-sărbători în numele iubirii, când îndrăgostiții cumpără cadouri și își declară dragostea în diverse chipuri, de ce n-am putea să ne sunăm bunicile, mamele și pe toți cei dragi ai noștri și să le felicităm în zilele în care Biserica ne amintește de una dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului? Nu este greșit să le spunem „La mulți ani!”, toate aceste zile alese fiind considerate sărbători pline de bucurie, închinate Celei care este mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, pe care o lăudăm în vecii vecilor.

De fapt, dilema felicitărilor din aceste zile are o singură cauză: noi tindem să punem persoana pe care o felicităm în locul sărbătorii sau al Sfântului prăznuit și, din această cauză, se nasc întrebări precum: Dacă se va supăra că îi urez „mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului? Dacă va interpreta gândul meu ca pe o ironie? În realitate, dacă le urăm celor dragi să poarte numele Maicii Domnului și al Sfinților cu dragoste şi cu cinste și să imite modelul lor curat de viețuire, nu poate fi vorba de vreo greșală. Din contra: Sfinții, care au fost oameni ca noi și au trăit în această lume plină de ispite și de încercări, nu își doresc decât să le urmăm calea pe care ei au parcurs-o deja, iar dacă le purtăm și numele, cu atât mai mult ne vor ocroti și ne vor fi alături în orice circumstanțe și în oricare ceas al vieții noastre.

Potrivit statisticilor existente în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 2.284.450 de români îşi aniversează onomastica de sărbătorile închinate Maicii Domnului. Dintre aceștia, 417.895 sunt bărbaţi, majoritatea acestora purtând numele de Marian (303.196), dar și următoarele derivate: Marin (111.125), Marinică (3.410) şi Marinache (164). Apoi, dintre 1.866.553 de femei sărbătorite în aceste zile, cele mai multe poartă numele de Maria (1.392.876), alături de care vor petrece şi persoanele care răspund la numele Mariana (273.811), Marioara (64.340), Marinela (51.416), Mioara (31.368), Marina (24.554) sau Mariela (584).

Sursa: http://blog.bizanticons.ro

Previous Post

Răsare din lacrimile rugăciunii

Next Post

Dezmințire – priveghere

Related Posts
Total
0
Share