Care este modelul tău?

Este început de an nou și cu toții ne dorim un nou „start”, mai bun și mai de succes în viața noastră. Este prima Duminică din anul acesta, și Evanghelia de astăzi ne prezintă cel mai potrivit model de urmat – acela al Sfântului Ioan.

Înger pământesc și om ceresc” este numit în acatistul său, pentru că a dus viață îngerească vreme de 30 de ani în pustie. „Și era Ioan îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare de piele împrejurul mijlocului și mânca lăcuste și miere sălbatică”. Iar când a ieșit la propovăduire, îi învăța pe oameni fără a căuta la fața, la haina, ori la funcția lor, ci înfigea cuvântul său temerar și necruțător ca un pumnal în sufletul fiecăruia, pentru ca pe toți să-i dobândească pentru Împărăția ce avea să fie adusă de Hristos Mesia!

Dragii mei,

Noi oamenii greșim luându-ne modele dintre vedetele TV, dintre cântăreți, dintre oamenii de cultură, sau de incultură ori subcultură, dintre fotbaliști, dintre politicieni… oricum, dintre oameni păcătoși, în loc să ne luăm modele sfinte. Prea puțini își mai iau astăzi model pe cel care merită cel mai mult admirația noastră – pe cel despre care Însuși Domnul a spus că este „cel mai mare om născut din femeie” (Luca 7, 28).

Prin ce a fost Ioan Botezătorul cel mai mare Sfânt al Bisericii noastre?

– prin nașterea sa providențială (Luca 1, 5-25);

– prin viețuirea sa în pustie, din pruncie și până la sfârșitul vieții;

– prin rolul său unic în iconomia mântuirii – acela de „sfeșnic al luminii”, adică de Înaintemergător al Domnului;

– prin predica sa curajoasă, lipsită de complexe în fața stăpânirii (Luca, 3);

– prin faptul că L-a botezat pe Mesia;

– prin aceea că a preferat moartea, în locul compromisului cu puterea seculară (Matei 14, 1-12).

Nu există alt model mai potrivit pentru bărbații credincioși decât Sfântul Ioan Botezătorul, iar pentru femei modelul cel mai bun este Maica Domnului. Aceștia constituie pentru noi, creștinii, modele desăvârșite! De aceea și sunt înfățișați ei de-a dreapta și de-a stânga în icoana Mântuitorului – Judecător, pentru că ei sunt cele mai bune pilde ale viețuirii noastre pe acest pământ.

De la Sfântul Ioan putem învăța asceza desăvârșită, viața curată, devotamentul deplin față de Domnul, curajul și, mai ales, verticalitatea și principialitatea – virtuți care nu trebuie să lipsească unor oameni și creștini adevărați.

De remarcat și modelele pe care le recomandă Apostolul Pavel, în Epistola către evrei:

„Și ce voi mai zice? Căci timpul nu-mi ajunge să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftae, de David, de Samuel și de proorocii care prin credință au biruit împărății, au făcut dreptate, au dobândit făgăduințele, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scăpat de ascuțișul sabiei, s-au împuternicit, din slabi ce erau s-au făcut tari în război, au întors taberele vrăjmașilor pe fugă, unele femei și-au luat pe morții lor înviați…” (Evrei 11, 32-35).

Tu pe cine ți-ai luat drept model? Care este modelul tău?

† SEBASTIAN

Episcopul Slatinei și Romanaților

Sursa: http://episcopiaslatinei.ro

Previous Post

Evanghelia zilei (Ioan 1, 29-34)

Next Post

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Related Posts
Total
0
Share