Cine sunt cei credincioși?

 • Sunt credincioși cei care sunt doar botezați creștini ortodocși?
 • Sunt credincioși toți cei care nu cugetă și nu dau nicio importanță botezului și îndatoririlor pe care și le-au asumat la săvârșirea Tainei Botezului?
 • Sunt credincioși toți cei care susțin că sunt creștini, dar nu merg regulat la biserică, nu-și spovedesc păcatele la un duhovnic și nu se împărtășesc cu Hristos? Sau se împărtășesc nepregătiți, fără pocăință și fără spovedania regulată a păcatelor lor?

 • Sunt credincioși toți cei care nu au râvna, nici măcar curiozitatea să deschidă și să citească Sfânta Scriptură, dar citesc cărți lumești și reviste sau stau ore întregi în fața televizorului și văd și ascultă lucruri păcătoase, rușinoase, satanice?
 • Sunt credincioși cei care au încetat să se roage și să facă semnul Crucii sau fac cu mâna de parcă ar cânta la mandolină și numesc aceasta Cruce?
 • Sunt credincioși cei care merg la biserică formal, căscând și așteptând să se termine Liturghia?
 • Sunt credincioși se plictisesc dacă se ține predică în vremea Liturghiei și încep să șoptească sau ies afară din biserică ca să discute sau să fumeze?
 • Sunt credincioși bărbații care vin în biserici și în locurile de închinare în pantaloni scurți?
 • Sunt credincioase femeile care așează moda mai presus de Credință și se arată în public pe jumătate goale sau cu pantaloni, lucru scârbavnic înaintea ochilor lui Dumnezeu și vin astfel în înfricoșătoarele locuri de închinare? Blestematul diavol va ieși din găoacea sa, a profețit Sfântul Cosma Etolianul. Mai demult diavolul căuta pretexte, acum însă nu mai caută, ci a devenit cu desăvârșire nerușinat. Prin necuviința femeilor se adeverește cuvântul Sfântului Cosma în chipul cel mai viu cu putință.
 • Sunt credincioși cei care își deschid gura ca să mănânce bunătățile lui Dumnezeu, dar nu-și deschid gura ca să vorbească despre Dumnezeu și să apere Credința, atunci când oameni lumești și necredincioși vorbesc împotriva lui Dumnezeu și a Credinței?
 • Sunt credincioși cei care sunt nepăsători duhovnicește și nu simt neliniște pentru mântuirea lor și pentru mântuirea semenilor lor?
 • Sunt credincioși cei care nu doresc reaua-pătimire, ci neîncetat să petreacă bine, iar scopul vieții lor este mâncarea și băutura, petrecerile, distracțiile lumești și păcătoase?
 • Sunt credincioși cei care desfrânează, preadesfrânează, își fac toate poftele lor și nu se nevoiesc împotriva patimilor lor, nici nu pun frâu ni nu taie păcatul cel rușinos?
 • Sunt credincioși toți cei care fac avorturi și ucid copiii cei nevinovați și-i dau afară la canalele spitalelor? Sute de mii de copii sunt uciși în fiecare an prin avort aici în țara noastră ortodoxă! Iar dacă se va continua această crimă ucigătoare de prunci și de neam, după câteva zeci de ani străinii vor fi majoritari în țara noastră și ne vor face robii lor. Țara noastră se stinge, moare!
 • Sunt credincioși cei care-L hulesc pe Hristos Dumnezeu, pe Cel Care S-a întrupat și S-a răstignit pentru mântuirea noastră? Sau cei care hulesc Crucea, pe Maica Domnului și pe Sfinți?
 • Sunt credincioși cei care prin massmedia și mai ales prin televizor războiesc Credința creștină?
 • Sunt credincioși masonii, care în ciuda identității lor masonice, susțin că sunt creștini? Sunt credincioși ecumeniștii, arhiereii, preoții, teologii și ceilalți care, în ciuda trădării Ortodoxiei, susțin că sunt ortodocși?

Nu, iubiților, nu sunt credincioși aceștia pe care i-am enumerat, precum și mulți alții, pe care nu i-am menționat, ca să nu lungim cuvântul. Nu sunt credincioși toți creștinii botezați ortodocși. Mulți sunt botezați, puțini sunt credincioși. Foarte puțini credincioși sunt aceia care cred, mărturisesc, au bunătate, se roagă, se spovedesc, se împărtășesc, se neliniștesc pentru mântuirea lor și a semenilor lor, fac nevoință duhovnicească, evită păcatele mari, le războiesc și pe cele mici, suferă reaua-pătimire pentru Hristos și mântuirea lor, fac jertfe urmând voia lui Dumnezeu și nu a lor și a lumii, ridic crucea și se răstignesc și ei, ca să se învrednicească de slăvita înviere și viața veșnică. „Cei ce sunt ai lui Hristos trupul și-au răstignit împreună cu patimile și cu poftele”[1].

Oamenii lui Hristos, creștinii adevărați, credincioșii adevărați, s-au răstignit pe ei înșiși împreună cu patimile și cu poftele lor, și-au omorât voia lor păcătoasă. Aceștia cu crucea lor și cu răstignirea omului lor celui vechi ridică Crucea lui Hristos, iar aceasta pe adevărații credincioși îi ridică la lumea cerească. Murind, nu merg în cele mai dedesubt, precum necredincioșii și nepocăiții, ci sus, acolo unde Înaintemergător pentru noi a mers Iisus[2].

Cruce a lui Hristos, ajutătoare fă-te nouă, păcătoșilor și nevrednicilor, dar credincioși și nevoitori, ca să ne învrednicim de puterea ta și astfel să ne înălțăm acolo unde Înaintemergător pentru noi S-a înălțat Iisus.

[1] Galateni 5, 24.

[2] Evrei 6, 20.

Previous Post

Despre ascultare (II)

Next Post

Invitat athonit la Școala Brâncovenească – Pr. Ștefan din Muntele Athos (Schitul Lacu)

Related Posts
Total
0
Share