PS Petru Pruteanu
Tocmai mi-a scris un preot din România (care mă consideră un fel de “îndrumător duhovnicesc”, deși ne-am văzut o singură dată și doar uneori comunicăm prin mesaje), care mă întreabă ce ar trebui să le spună oamenilor duminică la predică, încât să nu pronunțe numele niciunui dintre candidații la prezidențiale, dar oamenii să facă totuși “alegerea corectă”? Îi răspund în public, că poate se folosesc și alții:
1) Personal nu știu dacă poate exista o “alegere corectă”. Cel mai probabil, fiecare va alege “răul mai mic”, în funcție de percepția lui despre bine și rău, și scara valorilor după care s-a format și trăiește. Ba chiar aș spune să vă temeți de cei care consideră că știu cu certitudine care e “alegerea corectă”… Eu, de exemplu, chiar nu știu și, prin urmare, nici nu votez. Această atitudine poate fi considerată imatură și iresponsabilă, dar mi-o asum, fără să o impun nimănui. În discuțiile și contactele mele cu oamenii, preferințele politice sunt pe ultimul plan, pentru că dacă ar fi altfel, reieșind din rezultatele alegerilor, ar trebui să nu comunic cu jumătate dintre moldoveni (basarabeni). Dar eu discut cu toți și mă țin mai departe doar de cei fanatici și care implică Biserica în “certitudinile” lor politice și geopolitice.
2) Să ajungi la Duminica Samarinencei, când nu-ți ajunge nicio oră întreagă ca să atingi toate culmile teologice ale acestei pericope, dar să le abandonezi în favoarea mizeriei trecătoare, mi se pare un sacrilegiu. Consider că trebuie să vorbim doar despre Evanghelie și “închinarea în Duh și în Adevăr”, iar micile noastre “adevăruri” să le ținem pentru noi, mai ales că ele s-au conturat ca urmare a numeroaselor minciuni spuse de unii și de alții.
3) Propovăduind doar Evanghelia și pe Hristos, vom fi umbriți de Mângâietorul, care ne va călăuzi la TOT ADEVĂRUL. Și atunci, nu numai că vom ști pe cine să alegem, ci vom şi avea pe cine!
Chiar vă implor, dragi preoți și mai ales monahi și monahii, să nu vă implicați în politică!