Altădată, printre închinători era și un profesor de fizică, care, la examenele de trecere în clasa a doua de liceu dăduse probleme grele, astfel încât cei mai mulți elevi au scris de nota 8 sau 9, nota de trecere fiind 10. Profesorul s-a aflat într-o situație dificilă și, în cele din urmă, celor care făcuseră de 9 le-a pus 10, în vreme ce pe cei care făcuseră de 8 nu i-a trecut, urmând să dea din nou examen în septembrie.
Îl mustra însă conștiința și s-a dus să-l întrebe pe Părintele Paisie.
Așadar, pe când stătea împreună cu ceilalți, l-a auzit deodată pe Stareț spunând: „Am să vă spun acum ceva și despre discernământ. Să dăm un exemplu. Să presupunem că niște elevi au scris de 8 și de 9 la examen. Vă întreb: ce trebuie să facă profesorul?”.
Ceilalți nu știau ce să răspundă, în vreme ce profesorul asculta mut de uimire. „Să vă spun care este soluția, a continuat Cuviosul. Dacă îi trece pe toți, pare că arată dragoste, însă cei care s-au străduit mai puțin vor deveni leneși, iar aceasta nu le-ar fi de folos. Discernământul spune: pe cei care au făcut cam de 9 și s-au apropiat de nota de trecere, să-i treacă. Pe ceilalți să-i lase să citească și în timpul verii. Discernământul este un lucru dificil și este nevoie de luminare dumnezeiască. De aceea, să cereți de la Dumnezeu să v-o dea”.
Extras din Sfântul Paisie Aghioritul – Editura Evanghelismos.