Preasfințitul Părinte Timotei al Spaniei și Portugaliei a sfințit miercuri Biserica Chiliei „Izvorul Tămăduirii” de la Schitul athonit „Sfântul Dimitrie” – Lacu. Aceasta a devenit primul lăcaș de cult al Schitului Lacu sfințit de un ierarh.
În ajun, episcopul român a asistat la slujba Privegherii pentru sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel (conform calendarului nerevizuit), oficiată de viețuitorii Chiliei în frunte cu Părintele Stareț Dimitrie Botas.
La slujba de sfințire, Episcopul Timotei i-a avut alături în slujire pe ieromonahii Ștefan Nuțescu, Paisie Raut și Mihea, pe Arhid. Spiridon Burlacu și pe Ierod. Epifanie Botas.
În perioada 10 – 14 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Timotei se află într-un pelerinaj în Sfântul Munte Athos.
Ierarhul a ajuns marți la Karyes, în Capitala Sfântului Munte, unde a fost primit la Chinotită (Sfânta Comunitate) de către Protosul acesteia, Ierom. Ștefan Hilandaritul, împreună cu ceilalți trei părinți din Epistasie (conducerea de anul acesta a Muntelui Athos): Ierom. Pavel Xiropotamitul, Monahul Nicodim Aghiopavlitul și Ierom. Paisie Grigoriatul.
A fost discutat programul pelerinajului și, după o frumoasă convorbire duhovnicească la care s-a adăugat și Preasfințitul Părinte Maxim din Peloponez, cei prezenți s-au închinat la Icoana Maicii Domnului Axion Estin (Vrednică Eşti) din Biserica Protaton.
Pelerinajul ierarhului român a continuat cu vizitarea Chiliei Sfântul Gheorghie-Colciu, unde viețuiesc monahi români sub călăuzirea Ierom. Dionisie. Chilia aparține de Mănăstirea Vatoped şi are ca odor Moaștele Cuviosului Dionisie Ignat, a cărui slujbă de deshumare a avut loc în toamna anului trecut.
Preasfințitul Părinte Timotei a vizitat apoi Vechiul Rusikon, întemeiată în jurul anului 1200 de viețuitori sârbi și unde se găsește până azi paraclisul în care a fost călugărit Sfântul Sava, Arhiepiscopul Serbiei. Biserica actuală are hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și deține multe Sfinte Moaște.
Pelerinajul ierarhului român a continuat la Mănăstirea Simonos-Petra, cunoscută mai ales datorită misiunii inițiate de Părintele Emilianos Simonopetritul, și cu poposirea în obștea Schitului Lacu.
Sursa: http://basilica.ro