Este păcat să bem vin și să mâncăm fructe cu formă rotundă pe 29 august?

În data de 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima sărbătoare din cursul anului bisericesc. Creştinii postesc în această zi și o cinstesc, pentru a nu fi asemenea împăratului Irod care, în urma petrecerii și a mesei îmbelșugate din care a mâncat cu nesaț, a cerut ca Salomeea, fiica lui, să danseze pentru plăcerea invitaților săi şi, drept răsplată, i-a oferit Capul Sfântului Ioan Botezătorul.

Pentru că am primit, în ultimele zile, mai multe întrebări […], legate de faptul că ar fi păcat să mâncăm, pe 29 august, pepene, mere și alte fructe care au forma unui cap de om, am ales să dedicăm câteva rânduri, la început de săptămână, tocmai acestui subiect, aducând în atenția dumneavoastră câteva gânduri și lămuriri teologice.

De ce postim pe 29 august?

Înainte de toate, trebuie să reținem motivul pentru care ziua de 29 august este trecută cu cruce roșie în calendar. Pe scurt, Sfântul Ioan Botezătorul îl critica mereu pe Irod din pricina faptului că și-a alungat soția și s-a căsătorit cu soția fratelui său, Irodiada. În acest context, în cadrul unei petreceri, Salomeea, la îndemnul mamei sale, care a dorit să „scape” cu orice preț de criticile repetate, a cerut ca răsplată Capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tipsie (o tavă mare, rotundă, de metal, uneori artistic ornamentată), iar Irod a încuviințat și aprobat dorința acesteia. Sinaxarul ne spune că, în urma uciderii, Salomeea a luat capul în mâini și, cuprinsă de teamă, l-a dus mamei sale. Irodiada, luându-l, într-un episod de furie, a început să înțepe cu acul limba care certa până acum fărădelegea lor. Apoi, nu a încuviințat ca trupul Sfântului Ioan să fie îngropat la un loc cu capul său, pentru că îi era frică să nu învieze din nou.

În amintirea acestui moment întunecat din istoria creștinismului, Sfinții Părinți ai Bisericii au hotărât ca ziua de 29 august să aibă o rânduială aparte, fiind zi de postire în orice zi a săptămânii ar cădea. Mineiul de pe luna august, cartea de cult care conține slujbele sărbătorilor cu dată fixă pentru fiecare lună de peste anul bisericesc, explică mai în detaliu motivul postirii din această zi, arătând că toți credincioșii ortodocși postesc pentru a nu fi asemenea împăratului Irod: „În tot chipul, se cuvine să fim în această zi cu întristare și mâhnire, și nu a avea plăcerea pântecelui, pentru viață cea înfrânată a Sfântului și pentru vărsarea lui de sânge, cea prin necurată ucidere de către Irod. Căci, capul Înaintemergătorului a fost tăiat la ospăț din cauza jocurilor desfrânatei dansatoare și din cauza îmbuibării pântecelui și junghierii și vărsării de sânge de diferite vietăți. Iar nouă nu se cuvine a mânca niciuna din aceste vietăți, că să nu ne arătăm a fi următori îmbuibărilor lui Irod”.

Interzis la vin și fructe rotunde?

Deși în Sfânta Scriptură sau în scrierile duhovnicești ale Sfinților Părinți nu există niciun detaliu legat de o eventuală „interdicție” a consumării de fructe și legume rotunde, tradiția a păstrat această informație fără a se ști neapărat motivul sau temeiul din spatele ei. Încercând să înțelegem rădăcinile acestei tradiții, am înțeles că, pe de o parte, argumentul popular se bazează pe un citat din Sfânta Scriptură, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, care spune despre Sfântul Ioan Botezătorul că „va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, ca să gătească Domnului un popor pregătit” (Luca 1, 15-17). Așadar, oamenii din lumea satului au înțeles că este potrivit ca în această zi să urmeze modelul de asceză al Sfântului Ioan Botezătorul și să nu consume vin, ținând cont de faptul că nici el nu a făcut-o. De asemenea, se spune că nu doar vin nu se consumă pe 29 august, ci nicio băutură de culoare roșie, care ar reprezenta, oarecum, sângele care a curs din trupul Sfântului Ioan în clipa tristei sale ucideri.

De asemenea, în cultura populară există o tradiție care spune că este păcat ca în această zi să fie consumate fructe sau legume cu formă rotundă (precum pepenele, roșiile, strugurii etc.), deoarece acestea s-ar asemăna cu capul tăiat al Sfântului Ioan Botezătorul. Folcloristul și prozatorul român Tudor Pamfile păstrează într-unul dintre volumele sale de etnologie motivul „interdicției” din ziua Înălțării din data de 29 august: „În această zi nu se taie nimic cu cuţitul, ci totul se rupe cu mâna; nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de şapte ori i-au tăiat capul pe varză şi iar a înviat. Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap – mere, pere, căpăţâni de usturoi”.

Evident, ca și în cazul multor alte credințe populare, această tradiție nu are niciun fundament teologic și nicio menționare în canoanele sau în scrierile Părinților Bisericii. Din contra, în zilele în care postim și ne asumăm o nevoință aparte, îndemnul Bisericii este să ne înfrânăm de la a consuma produse de origine animală, iar nu de la cele vegetale – fructe și legume de orice fel, chiar și cu formă rotundă sau de culoare roșie. Ce ne spune Biserica, în sens oficial? Ei bine, Părintele Ene Braniște, unul dintre cei mai de seamă teologi liturgiști din țara noastră, menționează faptul că postim în orice zi a săptămânii ar cădea această sărbătoare, iar în Anuarul Liturgic și Tipiconal, apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă se precizează că, la masă vom mânca de post, de două ori în zi, dar cu untdelemn. Acestea sunt recomandările și „regulile” de postire de care ar trebui să ținem cont și pe care să le luăm în considerare. Celelalte tradiții rămân cu valoarea aceasta a unor simple credințe populare, care nu ar trebui să aibă sau să își facă loc în viața noastră duhovnicească.

În această zi, dar nu numai, să aducem prinos de cinstire Sfântului Ioan, pentru ca el să revarse asupra noastră și asupra familiei noastre binecuvântarea sa. 

Sursa: http://blog.bizanticons.ro

Previous Post

Bună este răbdarea în ispite

Next Post

Închinarea Moaștelor Sfinților Brâncoveni

Related Posts
Total
3
Share