Vindecarea soacrei lui Petru
„În vremea aceea a venit Iisus în casa lui Simon și a lui Andrei, împreună cu Iacov și cu Ioan. Iar soacra lui Simon zăcea cuprinsă de friguri și îndată I-au vorbit despre ea. Și, apropiindu-Se, a ridicat-o, apucând-o de mână. Și au lăsat-o frigurile și ea le slujea. Iar când s-a făcut seară și soarele apusese, au adus la El pe toți bolnavii și demonizații. Și toată cetatea era adunată la ușă. Și a tămăduit pe mulți care pătimeau de felurite boli și a alungat mulți diavoli. Iar pe diavoli nu-i lăsa să vorbească, pentru că-L știau că El e Hristos. Și a doua zi, foarte de dimineață, ridicându-Se, a ieșit și S-a dus într-un loc pustiu și Se ruga acolo.”
Sursa vindecărilor
Sfântul Grigorie de Nyssa, Despre iubirea față de săraci și despre facerea de bine, în Părinți și Scriitori Bisericești (1998), vol. 30, p. 450
„Iar dacă vrei să auzi și cum tămăduiește pe cel bolnav, atunci ține minte: cine a învățat pe albină să fabrice ceara? Împreună cu ea și mierea? Cine a făcut ca pinul, terebintul și arborele de mastică să picure sucul acela lipicios? Cine a zidit ținutul Inzilor, care-i mama fructelor și bine mirositoare? Cine a sădit măslinul care potolește durerile și oboselile trupești? Cine ne-a dat cunoașterea rădăcinilor și a plantelor, precum și învățătura leacurilor care se găsesc în ele? Cine a recomandat oamenilor doftoria cea dătătoare de sănătate? Cine a scos din pământ izvoarele calde vindecătoare de răceli și de nădușeli și care alungă umflăturile și uscăciunile? S-ar cuveni să spunem împreună cu înțeleptul Baruh: El este Cel care a descoperit toată calea științei și a dat-o lui Iacob, slugii Sale și lui Israel, iubitului Său (Baruh 3, 37). Pentru aceea au fost născocite meșteșugurile care folosesc focul, precum și cele fără de foc, ca și cele care folosesc apa și toate celelalte îndeletniciri nenumărate, pentru ca împlinirea nevoilor vieții să fie deplină. În felul acesta Dumnezeu este Cel dintâi descoperitor al facerii de bine și Dătătorul bogat și plin de mângâieri al tuturor celor de care avem nevoie.
Iar noi, care suntem învățați mereu de Sfânta Scriptură să pășim pe urmele Domnului și Ziditorului nostru, atât cât e cu putință unui muritor, întrucât numai acest lucru fericește și poate birui și moartea, pe toate le adunăm spre bucuria noastră, pe unele rânduindu-le numai pentru viața noastră proprie, iar pe altele le păstrăm pentru moștenitorii noștri. În schimb, n-avem de spus niciun cuvânt pentru cei aflați în nenorociri, nicio grijă față de săraci. Nu te uiți la semenul tău cum aleargă pentru o pâine și cum se înflăcărează după strictul necesar vieții, pe care nu-l are, dar nu te înduri să-i dai de bună voie și nici nu-ți pasă de izbăvirea lui din nevoi, ci-l treci cu vederea ca pe o plantă înfloritoare care se usucă îngrozitor din lipsă de apă. Și faci acest lucru cu tot belșugul bogăției, deși ai putea mângâia pe mulți din prisosul bunătăților tale.”
Sursa: http://ziarullumina.ro.