Evanghelia zilei (Marcu 5, 24-34)

Vindecarea unei femei suferinde

„În vremea aceea Îl urma pe Iisus mulțime mare și Îl îmbulzea. Și era o femeie care avea curgere de sânge de doisprezece ani. Și multe îndurase de la mulți doctori, cheltuindu-și toate ale sale, dar nefolosind nimic, ci mai mult mergând înspre mai rău. Auzind ea cele despre Iisus, a venit în mulțime și pe la spate s-a atins de haina Lui. Căci își zicea: De mă voi atinge măcar de haina Lui, mă voi vindeca! Și îndată izvorul sângelui ei a încetat și ea a simțit în trup că s-a vindecat de boală. Și, îndată, cunoscând Iisus în Sine puterea ieșită din El, întorcându-Se către mulțime, a întrebat: Cine s-a atins de hainele Mele? Și I-au zis Ucenicii Lui: Vezi mulțimea îmbulzindu-Te și zici: Cine s-a atins de Mine? Și Se uita împrejur să vadă pe aceea care făcuse aceasta. Iar femeia, înfricoșându-se și tremurând, știind ce i se făcuse, a venit și a căzut înaintea Lui și I-a mărturisit tot adevărul. Iar El i-a zis: Fiică, credința ta te-a mântuit, mergi în pace și fii sănătoasă de boala ta!”


Cunoașterea prin credință

Sfântul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan, Cartea a Patra, Cap. 4, în Părinți și Scriitori Bisericești (2000), vol. 41, p. 445

„Cei ce vor să primească cuvintele dumnezeiești trebuie mai îna­inte să-și deschidă inima într-un fel oarecare, prin dorirea lor. Căci numai primindu-le astfel, fac să zămislească roadele lor. Deci, prin cunoașterea ce i-a dus la credință au prea înțelepții ucenici îndrăzneala să spună că El este Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Iar acest cuvânt îl vei afla țesut cu mare înțelep­ciune. Căci zic că cunosc și cred, adunându-le pe amândouă într-o unitate. Căci trebuiau să și creadă, și să și înțeleagă. Fiindcă nu trebuie să se înlăture cu totul cercetarea celor dumnezeiești, deoarece ele trebuie să fie primite prin credință. Ci trebuie să se experieze și să se ajungă mai întâi la o cunoștință măsurată a lor, ca într-o oglindă și ghicitură, precum spune Pavel (I Corinteni 13, 12). Dar foarte bine zic iarăși că n-au cunoscut înainte și apoi au crezut, ci, punând înainte credința, adaugă ca a doua cunoș­tință, precum s-a scris: De nu veți crede, nici nu veți înțelege (Isaia 7, 9). Căci, fiind așezată mai înainte în noi, ca o temelie, credința lipsită de curiozitate, se clădește pe ea apoi cu­noștința care ne duce treptat la măsura vârstei lui Hristos și la bărbatul deplin și duhovnicesc. Pentru aceasta așa zice Dumnezeu: Iată, Eu voi pune în temeliile Sionului o piatră aleasă, în capul unghiului, de mare preț (Isaia 28, 16). Căci Hristos ne este început și temelie întru sfințenie și dreptate, se înțelege prin credință, și nu altfel. Căci așa Se sălășluiește în noi. Dar observă cum totdeauna spun aceasta la singular și punând articolul hotărât: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu (Ioan 6, 69). Și, uniți cu Cel cu adevărat Fiu, ca Unul și excepțional, noi, cei chemați la înfiere prin har, suntem și noi fii după asemănarea Lui.” 

Clement Alexandrinul, Stromatele, Stromata a VI-a, Cap. XV – 121.4 – 122.1-3, în Părinți și Scriitori Bisericești (1982), vol. 5, pp. 452-453

„Căutarea este o pornire spre înțelegere; și, prin anumite semne, cunoști că ai găsit ce căutai; iar găsirea înseamnă sfârșitul și încetarea căutării, pentru că găsirea înseamnă înțelegere; iar aceasta este gnoza (cunoașterea). Propriu vorbind, gnoza este găsire, pentru că este înțelegerea căutării. Iar semnele, după cum se spune, sunt: ceea ce premerge, ceea ce însoțește și ceea ce urmează. Așadar, găsire a căutării despre Dumnezeu este învățătura dată prin Fiul; semn că este Mântuitorul nostru, este Însuși Acel Fiu al lui Dumnezeu; semne premergătoare sunt profețiile, care L-au propovăduit; semne însoțitoare sunt mărturiile despre Nașterea Lui în trup; iar semnele care au urmat sunt propovăduirile după înălțare, care arată lămurit puterile Lui. Dovada că adevărul este la noi este faptul că Însuşi Fiul lui Dumnezeu ne-a învățat adevărul. Dacă la baza oricărei cercetări se găsesc aceste elemente generale: persoana şi lucrul, atunci numai la noi se arată cu adevărat adevărul; persoana, în care adevărul este arătat, este Fiul lui Dumnezeu; iar lucrul este puterea credinței, care a biruit pe tot cel care i-a stat împotrivă, oricare ar fi fost acela, şi chiar lumea întreagă, câte i s-a împotrivit. Dar pentru că acest lucru este recunoscut de toată lumea şi este întărit de fapte şi cuvinte veşnice, e clar că cel care nu crede că estePronie şi este cu adevărat fără Dumnezeu, acela merită pedeapsă şi nu merită să te contrazici cu el. În fața noastră stă altă sarcină: ce să facem şi în ce chip să trăim ca să ajungem la cunoaşterea atotputernicului Dumnezeu, şi cum să cinstim Dumnezeirea, ca să fim pricinuitorii propriei noastre mântuiri. Ştim, apoi, că nu de la sofişti, ci de la Dumnezeu cunoaştem şi învățăm ce-I este bineplăcut lui Dumnezeu; de aceea căutăm să lucrăm cu dreptate şi cu sfințenie.”

Sfântul Ioan Casian, Convorbiri duhovniceşti, Despre Întruparea Domnului, Cartea a VI-a, Cap. V, 1, în Părinți și Scriitori Bisericești (1990), vol. 57, p. 837

„Întemeiată de Hristos şi încre­din­țată apostolilor, dreapta cre­dință ar trebui să nu fie socotită alt­ceva decât glasul şi autoritatea lui Dumnezeu, care are în sine glasul şi simțirea lui Dumnezeu.” 

Tertulian, Apologeticul, XVII, 3-5, în PSB, vol. 3, p. 64

„Ceea ce face să-L înțelegem pe Dumnezeu este neputința de a-L înțelege. Astfel, puterea măririi Sale face ca pentru oameni El să fie totodată cunoscut și necunoscut. Și aici stă toată rătăcirea celor ce nu voiesc să recunoască pe Acela pe care nu s-ar putea să nu-L cunoască. Voiți să dovedim existența lui Dumnezeu din creațiile Sale atât de multe și de mari, prin care trăim, prin care ne menținem, prin care ne bucurăm și chiar ne înspăimântăm; voiți acestea prin mărturisirea însăși a sufletului?”

Sfântul Vasilie cel Mare, Epistole, epistola 38, IV, în PSB, vol. 12, pp. 181, 182

„…căci după cum atunci când prinzi una din marginile unui stejar, automat tragi și pe cealaltă, tot așa când tragi Duh, prin El tragi în același timp și pe Fiul, și pe Tatăl. Dacă înțelegi cu adevărat pe Fiul, Îl vei vedea din amândouă părțile, El va aduce, pe de-o parte, pe Tatăl și din cealaltă pe Duhul Său propriu. Într-adevăr, Cel Care e mereu în Tatăl, Acela nu va putea fi rupt de Tatăl și nu va fi niciodată despărțit de Duhul Său, Care lucrează totul în toți. Și tot așa, dacă primești pe Tatăl, prin puterea Lui primești în același timp și pe Fiul și pe Duhul, pentru că nu-i cu putință în niciun fel să-ți închipui o întrerupere sau o împărțire în așa fel încât Fiul să fie cugetat fără Tatăl sau ca Duhul să fie despărțit de Fiul, ci concepi în același timp în Ei o comunitate și o deosebire negrăită și cumva neînțeleasă, fără ca deosebirea ipostaselor să rupă continuitatea ființei, fără ca această comunitate de substanță să elimine particularitatea semnelor distinctive. Și să nu te miri dacă zicem că Același e în același timp și unit și despărțit, căci de fapt concepem, ca într-o ghicitură, un fel de despărțire unită și o unire despărțită.”

Clement Alexandrinul, Stromatele, Stromata a V-a, Cap. XIV, 96.4., în PSB, vol. 5, p. 365

„Tales, fiind întrebat ce este Dumnezeirea, a răspuns: «Ceea ce nu are nici început, nici sfârșit». Un altul l-a întrebat dacă Dumnezeirii Îi este ascuns ceva din cele ce face omul; Tales i-a răspuns: «Cum e cu putință, când nu-I sunt ascunse nici gândurile omului?»”

Sursa: http://ziarullumina.ro

Previous Post

Apostolul zilei (Galateni 2, 11-16)

Next Post

Ruşinea

Related Posts
Total
0
Share