Fariseii și saducheii cer semn
„În vremea aceea, apropiindu-se de Iisus fariseii și saducheii și ispitindu-L, I-au cerut să le arate semn din cer. Iar El, răspunzând, le-a zis: Când se face seară, ziceți: Mâine va fi timp frumos, pentru că e cerul roșu. Dar dimineața ziceți: Astăzi va fi furtună, pentru că cerul este roșu posomorât. Fățarnicilor, fața cerului știți s-o judecați, dar semnele vremilor nu puteți! Neam viclean și preadesfrânat cere semn, și semn nu se va da lui, decât numai semnul lui Iona. Și, lăsându-i, a plecat. Atunci, venind Ucenicii pe celălalt țărm, au uitat să ia pâini. Iar Iisus le-a zis: Luați aminte și feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor.”
Semnul Învierii
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, Omilia XLIII, I-II, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 510
„Hristos nu făcea semne ca să-i aducă la El pe farisei – că îi ştia învârtoşați la inimă -, ci ca să-i îndrepte pe ceilalți. Sau acesta trebuie să fie răspunsul la întrebarea pusă, sau că nu vor primi un semn la fel ca acela. Că semn lor li s-a dat, când, prin pedepsirea lor, au cunoscut puterea lui Hristos. (…) Că precum Iona, le spune Hristos, a fost în pântecele chitului trei zile şi trei nopți, tot aşa va fi şi Fiul Omului în inima pământului, trei zile şi trei nopți (Matei 12, 40). Nu le-a spus pe față că va învia. Ar fi râs de El. A lăsat să se înțeleagă asta, pentru ca ei să creadă că Domnul ştia mai înainte de Învierea Sa. Că fariseii ştiau într-adevăr că Domnul va învia se vede de acolo că au spus lui Pilat: Amăgitorul Acela a spus încă pe când era viu: După trei zile voi învia (Matei 27, 3), cu toate că Ucenicii nu cunoşteau aceasta; că ei, înainte de Înviere, erau mai nepricepuți decât fariseii; de aceea fariseii s-au şi osândit pe ei înşişi. Vezi cât de precis vorbeşte Domnul de Învierea Sa, deşi face numai aluzie la ea? N-a spus: în pământ, ci: în inima pământului, ca să arate şi mormântul şi ca nimeni să nu spună că moartea a fost aparentă. A îngăduit să stea trei zile în mormânt, ca să dea adeverire că a murit. Moartea Lui nu este adeverită numai prin Răstignirea pe Cruce, nici numai prin faptul că toți au văzut că Şi-a dat duhul, ci şi prin timpul zilelor cât a stat în mormânt. Despre Înviere aveau să dea mărturie toate evenimentele de mai târziu; dar moartea Sa pe Cruce ar fi fost pusă la îndoială dacă n-ar fi fost atunci multe semne şi minuni care să dea mărturie; iar dacă ar fi fost pusă la îndoială moartea pe cruce, s-ar fi pus la îndoială şi Învierea. Din pricina aceasta Domnul numeşte moartea Sa: semn. Dacă n-ar fi fost răstignit, n-ar fi fost dat semnul. De aceea citează simbolul, pe Iona, ca să fie crezut adevărul. Spune-mi, închipuire a fost şederea lui Iona în pântecele chitului? N-o poți spune! Prin urmare n-a fost închipuire nici şederea lui Hristos în inima pământului. Că nu e cu putință ca simbolul să fie adevăr, iar adevărul, închipuire.”
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, omilia XLIII, I-II, în Părinți și Scriitori Bisericești (1994), vol. 23, p. 510
„Că precum Iona, le spune Hristos, a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți, tot așa va fi și Fiul Omului în inima pământului trei zile și trei nopți (Matei 12, 40). Nu le-a spus pe față că va învia. Ar fi râs de El. A lăsat să se înțeleagă asta, pentru ca ei să creadă că Domnul știa mai înainte de învierea Sa. Că fariseii știau într-adevăr că Domnul va învia se vede de acolo că au spus lui Pilat: Amăgitorul Acela a spus încă pe când era viu: După trei zile voi învia (Matei 27, 3), cu toate că Ucenicii nu cunoșteau aceasta; că ei, înainte de Înviere, erau mai nepricepuți decât fariseii; de aceea fariseii s-au și osândit pe ei înșiși. Vezi cât de precis vorbește Domnul de Învierea Sa, deși face numai aluzie la ea? N-a spus: în pământ, ci: în inima pământului, ca să arate și mormântul și ca nimeni să nu spună că moartea a fost aparentă. A îngăduit să stea trei zile în mormânt, ca să dea adeverire că a murit. Moartea Lui nu este adeverită numai prin Răstignirea pe Cruce, nici numai prin faptul că toți au văzut că Și-a dat duhul, ci și prin timpul zilelor cât a stat în mormânt. Despre Înviere aveau să dea mărturie toate evenimentele de mai târziu; dar moartea Sa pe cruce ar fi fost pusă la îndoială dacă n-ar fi fost atunci multe semne și minuni care să dea mărturie; iar dacă ar fi fost pusă la îndoială moartea pe Cruce, s-ar fi pus la îndoială și Învierea. Din pricina aceasta Domnul numește moartea Sa: semn. Dacă n-ar fi fost răstignit, n-ar fi fost dat semnul. De aceea, citează simbolul, pe Iona, ca să fie crezut adevărul. Spune-mi, închipuire a fost șederea lui Iona în pântecele chitului? N-o poți spune! Prin urmare n-a fost închipuire nici șederea lui Hristos în inima pământului. Că nu e cu putință ca simbolul să fie adevăr, iar adevărul, închipuire. Pentru aceasta, pretutindeni vestim moartea Lui și la Taina Sfintei Euharistii și la Botez și la toate celelalte. De aceea, și Pavel strigă cu mare glas: Mie să nu-mi fie a mă lăuda decât în Crucea Domnului nostru Iisus Hristos (Galateni 6, 14).”
Sursa: http://ziarullumina.ro.