O femeie cu tumoare canceroasă la cap a murit pentru că a urmat sfaturile unui iridolog, în loc să meargă la spital și să fie tratată de doctori.
Cele două fete ale femeii povestesc ce s-a întâmplat.
Totul a început cu un chist. Femeia a hotărât să nu meargă la medic și în schimb să consulte un iridolog.
Iridologia e o practică pseudoștiințifică prin care sunt diagnosticate probleme medicale și sunt recomandate tratamente pe baza analizei… irisului unei persoane.
Da. Ai auzit bine. Cineva se uită la irisul tău și îți spune ce boli ai și cum să le tratezi.
Oricât de absurd e, din păcate sunt oameni care cred că e o metodă utilă. Acesta a fost și cazul femeii despre care îți vorbesc.
Una din fetele femeii spune că aceasta a fost pusă să PROMITĂ că nu o să meargă la un medic. Cealaltă fată spune că femeia trata iridologul „ca pe un preot”, credea tot ce spunea acesta, fără să își pună întrebări.
Iridologul recomanda tot felul de metode bizare de vindecare, cum ar fi bătăi ușoare cu degetele pe frunte sau repetarea unor „afirmații pozitive”. În plus, i-a promis femeii că o să o vindece de boală în 3 luni dacă îi urmează sfaturile.
Evident că sfaturile iridologului nu au funcționat și într-un final cancerul a evoluat până în momentul în care femeia a murit.
Acum hai să ne uităm obiectiv la iridologie.
În primul rând…
Majoritatea medicilor nu sunt de acord cu iridologia. Pentru că nu funcționează și nu există dovezi să o susțină. Iridologii NU sunt medici.
Iridologia are un nume care sună a știință. Dar nu e. E aproape opusul științei și al tratamentului medical folosit în spitale.
E o formă de medicină alternativă, la fel ca acupunctura sau homeopatia (care, apropo, nu funcționează nici ele).
Iridologii nu sunt medici, nu au terminat facultatea de medicină. Au făcut doar niște cursuri (neacreditate de comunitatea științifică) și au primit un certificat de practică.
Asta e important să înțelegi acum: iridologia sună a știință, dar nu e. Doar sună.
Acum să vedem ce spun și studiile…
Departamentul de știință:
O analiză din 2000 a tuturor cercetărilor pe iridologie dezvăluie faptul că e o metodă ineficientă atunci când se încearcă să se identifice probleme la ficat, probleme la inimă, asm, psoriasis sau ulcer (Ernst, 2000).
Un studiu realizat în 2005 arată clar că iridologia e inutilă când e folosită să identifice cancerul. Au fost folosiți 110 subiecți (68 de subiecți cu diferite forme de cancer și 42 de subiecți sănătoși). Toți oamenii au fost evaluați de un iridolog cu experiență, care nu știa ce pacienți sufereau de cancer și care erau sănătoși. Acesta putea să aleagă dintre 5 forme de cancer sau să spună că pacienții sunt sănătoși.
Iridologul a identificat corect diagnosticul doar pentru 3 subiecți. 3 subiecți din 110! Dovadă că iridologia e inutilă în identificarea cancerului (Münstedt et al., 2005).
În concluzie, iridologia e o pseudoștiință, bazadă pe date nefondate, care doar sună științific și care, în situații asemănătoare cu cazul pe care ți l-am prezentat astăzi, poate să îndepărteze oamenii de tratamente medicale eficiente și să conducă la tragedii.