Este începutul secolului XVI și Grecia se află sub ocupație otomană. Cea mai mare dramă o trăiesc femeile. Multe dintre ele sunt răpite, violate, obligate să-și schimbe credința și luate ca sclave în haremurile turcilor. Durerea lor strigă din toate colțurile țării, iar disperarea determină mii de femei să se ascundă sau să fugă unde văd cu ochii.
În anul 1522 Dumnezeu trimite un copil providențial în familia Syrigăi și a lui Angelos Benizelos. Oameni înstăriți, cu un statut social important și cu moștenirea vechii nobilimi bizantine a Paleologilor, aceștia s-au rugat mult ca Dumnezeu să-i binecuvinteze cu darul de a fi părinți. Nu știau ce va deveni fiica lor, dar, așa cum se întâmplă cu fiecare copil, fie că este mult așteptat sau vine într-un moment neașteptat, și Sfânta Filotheia a venit în lume cu multe daruri și cu o menire de sus.
La 17 ani Sfânta Filotheia rămâne văduvă după moartea soțului abuziv și se implică în activități caritabile. La 29 de ani construiește o mănăstire și devine prima monahie a obștii nou înființate. Cu cât își deschide inima mai mult spre Dumnezeu, cu atât vede mai mult suferințele semenilor și dorește să-i ajute. La început răscumpără cu bani femei grecoaice luate ca sclave de otomani, apoi deschide porțile mănăstirii pentru femeile care devin victime ale abuzurilor și ale sclaviei, pentru femeile în criză de sarcină și pentru toate femeile care caută o scăpare. Le oferă găzduire, încurajare, sprijin material și ocrotire.
Când patru femei fug de la otomanii care le luaseră ca sclave și se refugiază în mănăstirea Sfintei Filotheia, aceștia dau buzna în chilia ei și o duc la conducătorul otoman. El o trimite la închisoare și îi spune că va fi eliberată doar dacă renunță la credință, altfel va fi ucisă. Când era gata să accepte martiriul pentru credința ei și pentru sprijinirea femeilor care s-au adăpostit în mănăstire, mai mulți creștini s-au dus la guvernator și au cerut eliberarea ei, dând bani pentru răscumpărare. După ce este eliberată, Sfânta Filotheia se întoarce la mănăstire și continuă să ajute femeile. Pentru dragostea și jertfa ei, Dumnezeu îi dăruiește darul de a face minuni.
În scurt timp, faptele Sfintei Filotheia devin cunoscute în Atena și în împrejurimi. După ce înființează a doua mănăstire, extinde și profesionalizează sprijinul: deschide centre sociale, case pentru bătrâni, școli pentru fete și băieți.
Otomanii o hărțuiesc continuu. Mănăstirile fondate de ea sunt jefuite de mai multe ori, iar amenințările nu se opresc niciodată. La începutul lunii octombrie 1588 patru mercenari otomani pătrund în mănăstirea din Patisia în timpul privegherii și o bat crunt pe Sfânta Filotheia. Rănită și imobilizată la pat, continuă să primească în mănăstire femei care caută sprijin, cu ajutorul celorlalte maici. Își încheie martiriul și misiunea în această lume în 19 februarie 1589. După ce este canonizată devine ocrotitoarea Atenei, alături de Sfinții Ierotei și Dionisie Areopagitul, iar un cartier din Atena îi poartă numele.
Astăzi, când milioane femei sunt victime ale traficului de persoane, ale abuzurilor sau trec printr-o criză de sarcină, viața Sfintei Filotheia este o sursă de inspirație pentru orice tânără și pentru orice femeie care dorește să slujească lui Dumnezeu și să ajute femeile care trec prin cele mai dramatice situații din perioada contemporană.
Sursă: Sfânta Filotheia din Atena: https://bit.ly/3XEeZ3q
Alexandra Nadane – Director Centrele ROUA
Sursa: http://basilica.ro