Postim, mergem la Biserică, ne rugăm, ne spovedim, însă creștini nu suntem.
Mulți ne-am încătușat în „legi” și nu înaintăm spre esența lucrurilor. Și aceasta deoarece în loc să dobândim, prin toate cele menționate mai sus, dragoste, îngăduință, duh de iertare, răbdare, înțelegere, smerenie, devenim mai severi, ne transpunem în judecătorii altora – a păcătoșilor – de parcă noi am fi nepătați și fără de păcat.
Însă creștin este omul dragostei, iar nu omul legilor; este omul răbdării și al smereniei, iar nu omul fanatismului și al zelotismului fără discernământ.
Este păcat să credem că-L vom afla pe Hristos în mijlocul acuzațiilor, defăimărilor celorlalți, a exhibițiilor și ținerea anumitor porunci, fără însă a căuta esența învățăturii creștine.
Să nu ne înșelăm. Se poate să fim „ai Bisericii”, însă ai lui Hristos nu vom deveni niciodată, dacă nu vom scutura înverșunarea și egoismul care se cuibărește în inima noastră.
Anii noștri trec, petrecând în Biserica lui Hristos, dar fără să-L cunoaștem pe Hristos. Anii noștri trec, citind și studiind cuvintele de Dumnezeu Purtătorilor Părinților noștri, care au trăit prezența Mângâietorului, fără ca să ne atingă în mod esențial și în profunzime cuvântul lor. Pe măsură ce creștem, bucuria o pierdem, curăția ni se înnegrește și simplitatea devine ciudățenie. Mulți creștini pe parcursul vieții lor se pierd în respectarea formelor exterioare ale valorilor morale și în obișnuință.
Creștinul este omul care pătimește, care însetează de Marea Dragoste a existenței sale, de Mirele Hristos, Care stă pururea nemișcat în timp și spațiu, precum și în afara lor, și ne cheamă la veșnica sărbătoare a Împărăției Tatălui. Vrei să devii al lui Hristos? Fă-te fratele aproapelui tău, fă-te îmbrățișare de mângâiere, fă-te zâmbet, fă-te rugăciune, fă-te foc de bucurie, fă-te loc de iertare, fă-te tăcere de smerenie, fă-te tămâie de dragoste.
Modul tainic al Bisericii Ortodoxe ne oferă toate condițiile potrivite, astfel încât să izbutească fiecare doritor ce aspiră la Harul lui Dumnezeu. Este la dispoziția noastră să exploatăm mult prețiosul bun al Adevărului pe care ni-l oferă Biserica Ortodoxă, astfel încât să ne slobozim de legăturile legii și să intrăm în casa Harului.
Related Posts
Obârșia Cuviosului David
Totdeauna obârșia și mediul înconjurător în care trăiește o persoană, joacă un rol important în formarea caracterului ei.…
01/11/2022
Trebuie să ne iubim rudele după trup ca și pe ceilalți frați, dacă și ele se împărtășesc de aceeași viețuire cu a noastră. Dacă, însă, [petrecerea] le e potrivnică, trebuie să le ocolim ca fiindu-ne vătămătoare
1. Din Viața Sfântului Pahomie Mai mulți ani după ce se lepădase de lume Teodor – care…
01/12/2017