Perioada Octoihului

Începând din Duminica Tuturor Sfinților, prima după Rusalii, creștinii ortodocși se află în perioada Octoihului. Este cea mai lungă perioadă din cele trei ale anului bisericesc.

„Perioada Octoihului Mare durează așadar din Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului, Duminica din anul viitor care inaugurează perioada Postului Mare, pentru că toate aceste slujbe ale Bisericii noastre sunt reglementate în funcție de sărbătoarea Învierii Domnului. Învierea Domnului este centrul anului bisericesc. Perioada prin care noi ne pregătim pentru a întâmpina așa cum se cuvine Învierea Domnului sau Postul Mare este reglementată în cadrul slujbelor bisericești de cartea numită Triod, iar perioada de la Învierea Domnului până la Rusalii – prima duminică de după Rusalii – este reglementată de cartea numită Penticostar”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Octoihul are ca sărbătoare centrală Nașterea Domnului, urmată de Bobotează și reînnoiește, prin slujbele Bisericii, activitatea profetică și învățătorească a Mântuitorului.

„Perioada Octoihului provine de la numele unei cărți pe care o folosim în Biserică și care este atribuită Sfântului Ioan Damaschinul, un dogmatist al Bisericii noastre care s-a ocupat și de slujbele Bisericii pentru că slujbele sunt cele care aduc învățătura de credință a Bisericii într-o formă foarte frumoasă, într-o formă artistică, într-o formă cultică, într-o formă liturgică în sufletele credincioșilor. Prin aceste slujbe noi ne implicăm în cinstirea lui Dumnezeu, pe de o parte, și, pe de altă parte, în adâncirea învățăturilor de credință ale Bisericii noastre. Deci, ea este atribuită Sfântului Ioan Damaschinul și reglementează slujbele Bisericii împărțite în opt glasuri, de unde îi vine și numele fiecare săptămână având un glas anume, începând de la glasul 1 până la glasul 8. Avem o carte care reglementează slujbele din Duminici și care se numește Octoihul Mic și o carte care reglementează slujbele din fiecare zi a săptămânii numită Octoihul Mare”, a spus PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Părintele Maxim, Starețul mănăstirii Sf. Dionisie din Olimp – Sfinții Bisericii în viața noastră

Next Post

Evanghelia zilei (Matei 7, 1-8)

Related Posts
Total
0
Share