Oamenii de știință au reconstituit chipul marelui Sfânt Nicolae, după Moaștele sale. Pe baza cercetărilor arheologice, anatomice și antropologice, cercetătorii ruși au descris imaginea reală a Sfântului Ierarh Nicolae: talia, tenul și chiar caracteristicile faciale.
De asemenea, aceștia au definit bolile de care Sfântul Nicolae suferise.
Studiul antropologic al Moaștelor demonstrează că marele Sfânt Ierarh nu a mâncat carne, ci doar mâncăruri vegetale.
Înălțimea Sfântului era de 1,67 m.
Cercetătorii ruși s-au folosit de tehnologii informatice moderne în reconstituirea feței Sfântului Nicolae (foto). Pentru efectuarea acestui studiu, a fost nevoie de deschiderea mormântului Sfântului Nicolae din Bari.
Evaluarea expertizei a fost realizată de către profesorul Luigi Martino. Fața Sfântului a fost reconstituită după craniu.
Profesorul a tras, de asemenea, mai multe concluzii despre bolile de care suferise Sfântul Nicolae. Articulațiile Sfântului Nicolae sunt deteriorate. Coloana vertebrală și oasele de la piept demonstrează tortura de care Sfântul Ierarh Nicolae a avut parte în închisoare. Examinarea radiologică a craniului a demonstrat o ușoară modificare internă craniană, profesorul Martino considerând că aceasta ar fi fost cauzată de mai mulți ani de frig și umezeală petrecuți în închisoare (Sfântul a petrecut în închisoare aproape doi ani).
Profesorul Luigi Martino a concluzionat, pe baza studiului Sfintelor Moaște ale Sfântului Nicolae, că reprezentările din Icoane corespund pe deplin aspectului exterior al persoanei îngropate în acest mormânt.
„Dupa construcția craniului și a scheletului, Sfântul Nicolae aparținea tipului mediteranean caucazian, cu o statură medie și un ten închis. Acesta avea o frunte înaltă, un nas acvilin, pomeți și o bărbie proeminente, o osătura de duritate medie”.