Patriarhul României, Mitropolitul Basarabiei și alți ierarhi români au oficiat duminică hirotonia noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania.
Evenimentul a avut loc la Catedrala Patriarhală, în cadrul Sfintei Liturghii.
La finalul slujbei, a avut loc prezentarea Actului patriarhal (text integral mai jos) de confirmare, citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod.
În continuare, noul ierarh a primit din mâna Patriarhului Daniel mantia, cârja și celelalte însemne arhierești.
Preafericirea Sa a subliniat apoi contextul istoric în care are loc acest eveniment solemn, dar și dificultatea misiunii pe care a acceptat-o PS Nectarie de Bogdania.
O etapă nouă de promovare a valorilor eterne
Patriarhul Daniel a precizat că anul acesta nu este serbat doar Centenarul Patriarhiei Române, ci se împlinesc și o sută de ani de la fondarea Mitropoliei Basarabiei (4 mai 1925). Preafericirea Sa a detaliat apoi parcursul istoric al mitropoliei, cu reactivarea și cu sporirea pastorației în eparhiile românești din Republica Moldova.
„În acest context istoric, alegerea și hirotonia sa reprezintă nu doar o recunoaștere a vredniciei personale, ci și o chemare către o etapă nouă de promovare a valorilor eterne ale credinței ortodoxe în mijlocul provocărilor contemporane”, a spus Patriarhul Daniel.
Părintele Patriarh a spus că alegerea noului ierarh a fost motivată de nevoia de a intensifica activitatea pastoral-misionară în Mitropolia Basarabiei.
„Este nevoie de a apăra și promova valorile credinței ortodoxe, de grijă părintească pentru parohii și mănăstiri, de sprijinirea culturii creștine, de ocrotirea și sporirea patrimoniului bisericesc, de dragoste părintească față de cler și credincioși (…) Multele probleme grave ale societății de astăzi, precum individualismul, sărăcia, teama, agresivitatea, dezbinările și tensiunile, ne cheamă să lucrăm mai mult pentru refacerea și menținerea legăturii dintre liturghie și filantropie, dintre rugăciune și acțiune, dintre viața duhovnicească și coresponsabilitatea socială”.
Mitropolitul Petru al Basarabiei a luat cuvântul apoi, exprimându-și recunoștința și bucuria că va avea un nou sprijin în persoana PS Nectarie.
„Este nevoie să avem și încurajare și stabilitate între noi, pentru că altă cale noi, basarabenii, nu avem”, a spus IPS Petru făcând un apel la menținerea unității bisericești dincolo de granițele statale.
Această chemare este o cruce
Finalul ceremoniei i-a aparținut noului ierarh, care a subliniat că se roagă pentru discernământ și smerenie.
„Această chemare nu este un prilej de slavă lumească, ci o cruce, o slujire și o mare răspundere față de Hristos și față de Biserica Sa”, a spus PS Nectarie de Bogdania.
„Cuvintele mele sunt puține, dar inima mea este plină de dorință de a sluji acestui popor atât de asuprit, cu jerfelnicie și cu dragoste, primind de la Domnul toate acestea”.
Noul ierarh a cerut „să mă purtați în rugăciunile voastre ca să-mi pot îndeplini cu discernământ această sfântă chemare la care am fost chemat”.
Preasfinția Sa a mulțumit pentru încredere și binecuvântare atât Patriarhului României, cât și Mitropolitului Basarabiei încredințându-i de fidelitate.
„Nu îmi pun încrederea în mine, ci în Hristos, Cel ce mi-a pus această cruce pe umeri, pe care cu multă nădejde Îl rog, prin cuvintele Sfântului Efrem Sirul: Doamne, să nu mă lași singur în ceasul încercării, ci vino și umple slăbiciunea mea cu Harul și cu puterea Ta”.
Alegerea noului ierarh a avut loc în data de 5 februarie. PS Nectarie preia demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, vacantă din 2018, când PS Antonie a fost ales Episcop de Bălți.
Actul patriarhal de confirmare a noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (Text integral)
Preaiubitului cler și tuturor dreptcredincioșilor creștini din Patriarhia Română și tuturor ascultătorilor şi cititorilor acestui
Act Patriarhal de confirmare
Har, pace şi bucurie de la Dumnezeu, iar de la Noi, părintești binecuvântări!
Ca slujitor al Bisericii lui Hristos în vrednicia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în temeiul prevederilor art. 25 alin. 6 și art. 133 alin. 2 din Statutul pentru organizarea şi funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, aducem la cunoștință că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din ziua de miercuri, 5 februarie 2025, a ales în postul vacant de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, Starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Apreciind că Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci, în cei 30 ani de viață monahală și 28 ani de slujire clericală, precum și în ascultările de muzeograf și responsabil cu magazinul de obiecte bisericești, de slujitor, de duhovnic și de exarh de zonă al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precum și de egumen și stareț la Mănăstirea Sihăstria Putnei din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dovedit chemare pentru viața monahală și slujirea preoțească, hărnicie în desfășurarea activităților misionare și pastoral-liturgice, râvnă pentru buna administrare a patrimoniului bisericesc și pentru promovarea de acțiuni cultural-educative, multă experiență administrativă obținută în slujirile din organismele administrative bisericești, bune aptitudini în formarea duhovnicească a clerului și credincioșilor, precum și preocupare constantă pentru pastorația credincioșilor ortodocși;
Ținând seama că propunerea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci pentru a fi ales în postul vacant de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului a fost făcută de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în consultare cu Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, în conformitate cu prevederile art. 131 alin. 1, 2, 5, 6 și 7 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române;
În urma examinării canonice a Preacuvioșiei Sale, în conformitate cu prevederile art. 130 alin. 12 şi art. 131 alin. 6 din Statut, şi a constatării de către Comisia canonică, juridică şi pentru disciplină a Sfântului Sinod că Preacuvioşia Sa întrunește condițiile canonice pentru ridicarea la slujirea arhieriei, prevăzute în art. 130 alin. 4 din Statut (hotărârea sinodală nr. 794 din 5 februarie 2025), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din ziua de miercuri, 5 februarie 2025, a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci în postul vacant de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (punctul 4 al hotărârii sinodale nr. 676 din 5 februarie 2025) și a aprobat să poarte titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania (punctul 5 al hotărârii sinodale nr. 676 din 5 februarie 2025).
Pentru împlinirea rânduielilor canonice și statutare bisericești, cele de mai sus se prezintă spre știință tuturor celor de față, precum și întregului cler, monahilor și tuturor credincioșilor din Patriarhia Română, astăzi, duminică, 16 februarie 2025, în ziua hirotoniei întru arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci și a instalării sale ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, cu titulatura de Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania.
Din partea Preasfinției Sale așteptăm, așa cum prevede canonul 34 Apostolic, cinstire şi ascultare față de Chiriarhul său, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, față de Patriarhul României și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, să lucreze în comuniune cu ceilalți ierarhi și să-și îndeplinească cu responsabilitate misiunea la care a fost chemat în calitate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, să arate iubire față de Biserică și de neamul românesc, să apere și să promoveze valorile credinței creștine ortodoxe, să arate grijă părintească pentru parohii și mănăstiri, să sprijine cultura creștină și să ocrotească patrimoniul bisericesc, să manifeste dragoste părintească față de clerul și dreptcredincioșii creștini mireni, tineri și vârstnici, precum și să coopereze cu autoritățile de stat pentru binele Bisericii Ortodoxe Române și al poporului român, făcându-se tuturor călăuză întru păstrarea neștirbită a dreptei credințe și a rânduielilor Bisericii noastre străbune.
Încredințăm pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, milostivirii Preasfintei Treimi, rugăciunilor Maicii Domnului, Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Sfintei Cuvioase Paraschiva de la Iași, Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, Sfântului Cuvios Iraclie din Basarabia, Sfântului Preot Mucenic Alexandru din Basarabia, Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, precum și ale tuturor Sfinților;
Și, astfel, cu un cuget și cu o inimă, împreună să preamărim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă și nedespărțită. Amin!
Președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române,
† D a n i e l
Arhiepiscopul Bucureștilor,
Mitropolitul Munteniei și Dobrogei,
Locțiitorul tronului Cezareei Capadociei,
și
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa: http://basilica.ro