Sacou cu Icoane ortodoxe

Jordan Peterson este un personaj cunoscut celor mai mulţi. În recentul interviu cu Elon Musk a purtat un sacou cu Icoane ortodoxe.

Nu este prima dată cînd Sfintele Icoane sînt folosite pe hainele propuse de unele case de modă. Diferite scandaluri au urmat unor astfel de iniţiative în ultimii 20 de ani.

Cu siguranţă, astfel de atitudini sînt expresii ale secularizării, ale ateismului, ale necredinţei. Nu poţi să cinsteşti chipul lui Dumnezeu şi al Sfinţilor Săi aşezîndu-te pe ele sau băgîndu-le în maşina de spălat.

Icoana este un simbol sfînt. Ea se cinsteşte prin închinăciune, sărutare, tămîiere şi prezenţa unei candele în faţa sa. 

Prezenţa unor Icoane pe unele veşminte ale arhiereilor şi ale preoţilor se întemeiază pe împodobirea acestor veşminte sfinţite cu Sfînta Cruce încă din primele veacuri creştine, iar cel mai probabil după veacul al IX-lea adăugarea unor Icoane brodate a fost un semn distinctiv pentru mărturisirea credinţei în Sfintele Icoane în faţa arhiereilor şi preoţilor celor ce se îndoiau sau negau sfinţenia lor (pentru care caz s-a dat şi mult pomenitul canon 15 de la Sinodul I-II).

Dar dacă în cazul veşmintelor liturgice ar putea exista o raţiune dogmatică şi canonică pentru a le împodobi cu Sfinte Icoane, în cazul mirenilor şi mai ales în cazul celor care nu sînt creştini ortodocşi, ce raţiune ar putea exista?

Monahul Filotheu

Previous Post

Sfârşitul pământesc şi înmormântarea Cuviosului Paisie Aghioritul

Next Post

Apostolul zilei (Romani 16, 1-16)

Related Posts
Total
0
Share