Ziua de 30 noiembrie este un moment deosebit de important pentru creștinii ortodocși de pretutindeni. Biserica Ortodoxă face, în această zi, pomenirea Sfântului Apostol Andrei, „cel întâi chemat” la apostolie de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Cinstea pe care românii i-o aduc Sfântului Apostol Andrei, cel care a adus Evanghelia și învățătura creștină pe teritoriul țării noastre, este vizibilă nu doar în numărul copleșitor al persoanelor care își serbează ziua onomastică cu acest prilej, ci și prin numeroasele Biserici și mănăstiri care l-au luat drept ocrotitor și care organizează, în această zi, ample evenimente religioase în cinstea sa. De aceea, în preajma acestei zile însemnate, ne-am gândit să vă oferim în dar câteva informații pe care poate nu le cunoșteați, legate de viața și activitatea Sfântului, slăvitului și întru tot lăudatului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României și, mai ales, să explicăm motivul pentru care Sfântul Andrei este numit în multe scrieri bisericești „Apostolul lupilor”.
Întâi de toate, trebuie să știm că Sfântul Apostol Andrei era iudeu de neam, frate cu Sfântul Apostol Petru, și fiu al pescarului Iona din cetatea Betsaidei, așezată pe țărmul Mării Galileii, în nordul Țării Sfinte. Numele Betsaidei este unul cu rezonanță deosebită în cadrul creștinismului deoarece a dat Mântuitorului pe trei dintre cei doisprezece apostoli: frații Andrei și Petru și pe Sfântul Apostol Filip. Pescar de meserie, Sfântul Andrei răspunde asumat și cu multă bucurie chemării de a deveni „pescar de oameni” și este părtaș, alături de Mântuitorul, la toate faptele și minunile prezentate în Sfintele Evanghelii. Sfântul Apostol Andrei este cel care, cu prilejul minunatei înmulțiri a pâinilor și a peștilor din zona Tiberiadei, a observat în mulțime un băiat care avea la el cinci pâini din orz și doi pești și îl aduce în fața Învățătorului. Tot el este cel care, în momentul Intrării Domnului în Ierusalim, a intermediat, alături de Sfântul Apostol Filip, o întâlnire cu Mântuitorul, unor greci sosiți în Țara Sfântă ca să sărbătorească Paștile iudaic.
După cum menționează majoritatea teologilor și istoricilor Bisericii noastre, Sfântul Apostol Andrei este primul propovăduitor al Sfintelor Evanghelii la geto-daci, adică pe teritoriul țării noastre. Eusebiu de Cezareea, teolog, apologet și istoric al Bisericii creștine, afirma că, după Pogorârea Duhului Sfânt şi întemeierea primei comunităţi creştine la Ierusalim, Sfinţii Apostoli au început să predice Sfânta Evanghelie la toate popoarele lumii și că Sfântului Apostol Andrei i-a căzut la sorți Scythia (Sciţia), adică teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră: „Sfinţii Apostoli ai Mântuitorului, precum şi ucenicii lor, s-au împrăştiat în toată lumea locuită pe atunci. După tradiţie, lui Toma i-au căzut sorţii să meargă în Partia, lui Andrei în Scityia, lui Ioan în Asia”. Un alt izvor important care vine în sprijinul acestei informații este considerat a fi și „Sinaxarul Bisericii Constantinopolitane”, unde se menționează că Sfântul Apostol Andrei l-a hirotonit ca Episcop de Odyssos sau Odessos (astăzi, Varna din Bulgaria) pe unul dintre ucenicii săi, numit Amplias, cel pe care Biserica Ortodoxă îl și prăznuieşte an de an în ziua de 31 octombrie. Într-adevăr, dacă stăm să ne gândim la tradițiile, poemele și colindele din zona Dobrogei, închinate Sfântului Andrei, toate acestea întăresc spusele istoricilor.
Pentru că vindeca boli grave și propovăduia credința cea dreaptă întru Hristos, proconsulul Egheat a ordonat ca Sfântul Apostol Andrei să fie răstignit pe o Cruce în formă de X. Nu cunoaştem cu exactitate data martirizării, însă se presupune că și-ar fi dat sufletul în mâinile lui Hristos în timpul uneia dintre persecuţiile împăratului Nero (54-68) sau Diocleţian (81-96). Moaștele sale au fost mutate la Constantinopol, în zilele împăratului Constanțiu, fiul lui Constantin cel Mare.
De ce Sfântul Andrei, „cel întâi chemat”, mai este numit și „Apostolul lupilor”?
În multe tradiții și obiceiuri din preajma zilei de 30 noiembrie, numele Sfântului Apostol Andrei apare legat de lupi, animale care au adunat în jurul lor cele mai multe legende și mituri în majoritatea zonelor din țara noastră. Astfel, numele de „Apostolul lupilor” se justifică, pe de o parte, prin prisma faptului că Sfântul Apostul Andrei le-a adus cuvântul cel bun și desăvârșit al Sfintei Evanghelii geto-dacilor aflați în zona Scytiei, cei care aveau lupul ca simbol și steag de luptă. De altfel, însăși vechea denumire a dacilor, „daoi”, provine de la termenul „daos”, care în dialectul traco-frigian înseamnă „lup”. Pe de altă parte, numele de „Apostolul lupilor” circulă și în asociere cu o veche legendă, conform căreia, în vremurile cele mai de demult, unul dintre preoții lui Zamolxis, zeul suprem din panteonul geto-dacic, cutreiera pe pământ pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie nevoie, vestind geto-dacilor să aibă încredere în faptul că marele zeu veghea asupra lor. Într-o zi, se spune că zeul, văzând capacitățile și dedicarea extraordinară a preotului, l-a oprit la el și i-a spus că a venit timpul să-i slujească altfel, transformându-l într-un lup alb, cea mai temută fiară a Daciei. I-a dat, apoi, puterea și misiunea de a-i aduna pe toţi lupii din codri pentru apărarea pământurilor. Astfel, ori de câte ori dacii se aflau în primejdie, lupii le veneau în ajutor, răspunzând la urletul marelui lup alb. În fine, legenda spune că acest lup alb l-ar fi ajutat pe Sfântul Andrei să-și găsească adăpost și l-ar fi condus către o peşteră din Dobrogea atunci când a ajuns pe pământurile Scytiei. Peştera în care se spune că s-a nevoit Sfântul Apostol Andrei în vremea în care predica sciților cuvântul Evangheliei se află în judeţul Constanţa, la 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin. În anul 1944, aceasta a fost sfințită de către Chesarie Păunescu, pe atunci Episcop al Tomisului.
Sursa: http://blog.bizanticons.ro
Puteți citi și:
Viaţa Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat
Troparul Sfântului Apostol Andrei
Acatistul Sfântului Apostol Andrei
Catedrala „Sfântul Andrei” din Patras
Omilie – Arhim. Clepa – Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României
Cântare de laudă la Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat
Colindul Sfântului Apostol Andrei
Apostolul Andrei, temelia creștinismului românesc