Majoritatea îl știm pe Sfântul Mitropolit Iosif ca „cel Milostiv”, „cel sfânt și evlavios” sau cel care a ridicat din ruină Catedrala mitropolitană din Iași. Specialiștii în muzică psaltică ne amintesc însă faptul că el a fost și un prolific compozitor, traducător şi interpret de muzică psaltică.
Pr. Prof. Dr. Dumitru Codruţ Scurtu spune că Sfântul Iosif se distinge și se detașează incontestabil prin opera sa într-o generație de „valoroși arhierei interpreți, compozitori, traducători și promotori ai muzicii psaltice de tradiţie bizantină”, alături de Ghenadie Ţeposu-Argeşiu (1813-1877), Gherasim Timuş (1848-1911) și Evghenie Humulescu-Piteşteanul (1870-1931).
A semnat lucrări muzicale încă din adolescență. Din anul 1833, când avea doar 15 ani, datează a sa „Mică gramatică muzicală psaltică”, scrisă de tânărul Iosif Naniescu la Iași, menționează părintele profesor într-un articol publicat joi în Ziarul Lumina.
Cântări auzite frecvent la slujbele Bisericii au fost compuse, traduse ori prelucrate de Sfântul Iosif, precum „Ușile pocăinței”, „Doamne, femeia ceea ce căzuse”, Voscresnele, Psalmii 102 și 145, Heruvic pe glas 1, Răspunsurile Mari pe glas 8, patru Axioane, „Să se îndrepteze”, „Acum puterile”, glas 6, „Gustați și vedeți”, glas 1.
Compozițiile sale muzicale sunt răspândite în peste 76 de manuscrise în România, aflate în 28 de biblioteci, și peste 23 de manuscrise muzicale în Athos.
Fiind una din personalitățile de seamă ale Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Iosif Naniescu a lăsat o bogată operă muzicală compusă din lucrări originale, traduceri din limba greacă, revizuiri (ale unor cântări de Macarie Ieromonahul și Anton Pann), dar și piese muzicale scrise ulterior morții sale de către compozitorii epocii cu mențiunea „așa cum era cântat de Mitropolitul Iosif Naniescu”, se precizează în articolul amintit.
Anul 2023 a fost proclamat drept Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română. Mitropolitul Iosif Naniescu a fost canonizat în 2017.
Sursa: http://basilica.ro