Sfântul Nectarie și copilăria sa

Scrisoarea micului Anastasie, adresată lui Hristos

Într-o dimineaţă de iarnă, domnul Temistocle, un om blând cu suflet mare, se îndrepta spre prăvălioara lui. Era frig şi zloată şi mergea strângându-şi pe el paltonul, când îl vede pe micul Anastasie că se apropie pe trotuarul celălalt.

– Unde te duci, Anastasie? Ai alt drum astăzi? Nu te duci la lucru? Băieţelule, o să răceşti. Nu eşti îmbrăcat gros. Ai bocancii rupți.

– Mă duc la poştă să duc nişte scrisori.

– Dă-mi-le mie. Trec eu acum pe la poştă. Hai, fugi înapoi acasă, că o să răceşti afară.

– Vă mulţumesc mult, domnule, spuse micuţul, dârdâind de frig.

Ce i-a venit Domnului Temistocle, că s-a uitat pentru cine sunt scrisorile. Una era pentru un negustor, alta pentru o fabrică de tutun, a treia era… „CĂTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN CER“. S-a oprit locului şi a început să zâmbească.

– Săracul băieţel! Ia să văd ce cere… A deschis scrisoarea şi a citit:

„Hristoase al meu,
Eu mă rog Ție mereu, însă nu ți- am scris. Hainele mi s-au rupt, pantofii mi s-au stricat şi mi-e frig. Din ce-mi dă stăpânul nu-mi ajunge nici de mâncare. Eu sunt copil, dar muncesc. Nu dorm. N-am reuşit să trimit aproape nimic mamei mele, care este săracă. Ce să mă fac acum? Cum ies eu din iarnă, Doamne? Ajută-mă! Mă închin Ţie!
Robul Tău,
Anastasie.
TE IUBESC , DOAMNE.“

– Comoară scumpă, spuse domnul Temistocle şi a plecat spre casă.

A pregătit un pachet cu haine călduroase de iarnă – flaneluţe, un palton, pantofi, şosete de-ale copiilor lui si un plic in care a pus niște bănuți pentru mama lui Anastasie. Și s-a dus apoi la poştă. Pe pachet era scris la expeditor: Doamne, Doamne.

Peste două zile, l-a şi văzut îmbrăcat în haine călduroase. Îi veneau numai bine. Ochii copilului străluceau de bucurie. Ba luase pe chip şi o adiere de lumină tainică, căci cine poate şti câte nu şi-au spus seara la rugăciune Domnul şi micuţul Său rob…

Domnul Temistocle s-a bucurat mult să-l vadă fericit pe acel băieţel. Omului nici nu i-a trecut prin cap că sufletul pe care-l ajutase va ajunge cândva Sfântul Nectarie, făcătorul de minuni, vindecătorul de cancer…

Previous Post

Care sunt soroacele de pomenire ale celor adormiți?

Next Post

Coliva, între istorie și actualitate

Related Posts
Total
1
Share