Sfântul Sinod a aprobat instituirea Duminicii Sfinților Athoniți în Duminica a treia după Rusalii

În zilele de marți și miercuri, 1-2 iulie 2025, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Printre hotărârile adoptate se numără şi instituirea Duminicii Sfinților Athoniți în Duminica a treia după Rusalii împreună cu proiectul de text pentru troparul și condacul acestei sărbători. 

Sărbătoarea „există în Muntele Athos, în diferite țări și în unele schituri care aveau legătură cu Athosul”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul ședinței Sinodului Mitropolitan.

„Țineau această sărbătoare ca fiind Duminica de după Duminica Tuturor Sfinților, ca de pildă Schitul de la Bucium, de lângă Iași.”

Duminica respectivă va căpăta și mai multă însemnătate după ce Patriarhia Ecumenică va canoniza cei patru Cuvioși români athoniți despre care s-a mai vorbit la sinoadele ținute la București.

„Avem și speranța ca, la cei 16 Sfinți pe care i-am canonizat și a căror proclamare s-a făcut în 4 februarie anul acesta, să se adauge în toamnă și cei patru Sfinți români athoniți: Dionise de la Colciu, Petroniu Tănase de la Prodromu, Nectarie Vlahul, numit și Privighetoarea Muntelui Athos, și Nifon, primul Stareț al schitului românesc Prodromu”, a spus Părintele Patriarh Daniel în timpul Sinodului Mitropolitan ținut la București în 20 mai 2025.

În Sfântul Munte Athos s-au nevoit numeroși Cuvioși români, între care unii sunt deja incluși în Sinaxare: Sfântul Ier. Grigorie Dascălul, Cuviosul Macarie Protopsaltul – tuns în monahism în Sf. Munte, Sf. Cuv. Paisie de la Neamț, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Sfântul Ioan Maximovici – De ce nu ne sunt rugăciunile ascultate

Related Posts
Total
0
Share