Taine la „Întâmpinarea Domnului”

Sărbătoarea Întâmpinării Maicii Domnului are anumite lucruri cu totul speciale, dincolo de cele care se văd la prima vedere. Să le analizăm și să vedem cum ne putem folosi:

Întâi de toate ceea ce este evident este că Maica Domnului aduce pe Domnul nostru Iisus Hristos să-L închine lui Dumnezeu. În aceasta se vede totala dedicare a Maicii Domnului către Dumnezeu și a legii Acestuia, mai ales că Maica Domnului aduce daruri la Templu pentru curățirea ei – Ea care nu are nevoie de niciun fel de curățire, fiind Fecioară curată.

După care Scriptura ne relatează că Sfântul și Dreptul Simeon a venit „în Duhul” adică în termeni moderni – a fost teleportat. Traducerea românească care spune „din îndemnul Duhului” nu este corectă (originalul spune “εν Πνεύματι”). Deci Sfântul Simeon a dispărut de acolo de unde se afla (unii spun că în casa lui) și a apărut la Templu.

De asemenea, Sfântul Simeon era foarte bătrân. Unii spun că de 400 sau 500 de ani, însă cea mai plauzibilă vârstă, dacă este să ne bazăm pe datele din viața sa, ar fi în jur de 270 de ani – o vârstă care, desigur, implică minunea întâmplată în viața sa.

Se spune că Sfântul Simeon era unul dintre cei 70 (și doi – după unii) de învățați care au tradus Vechiul Testament în Greacă. Această traducere, numită Septuaginta („grupul celor 70”) a avut loc pe la mijlocul sec. 3 înainte de Hristos. Dacă mai adăugăm cel puțin 20 de ani (foarte probabil că Dreptul Simeon să fi avut mai mult în clipa în care a tradus) atunci ajungem la o vârstă de cel puțin 270 de ani.

Cum de a ajuns să trăiască Sfântul Simeon atât?

În clipa în care Sfântul Simeon a dorit să traducă celebrul verset Isaia 7:14 care spune că „Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele lui Emanuel.” acesta nu a crezut că ceea ce scrie e adevărat pentru că o fecioară nu poate să nască și din cauza asta nu a dorit să traducă acest verset.

Atunci i-a apărut un Înger care i-a spus „Tradu-l căci este adevărat și nu numai atât: tu nu o să mori până când vei vedea cu ochii tăi împlinirea acestei profeții”.

Astfel a ajuns Sfântul Simeon să trăiască așa de mult. De ce, însă, acesta este un caz (aproape) singular în Biserică? De ce? Pentru că scopul nostru nu este să trăim extraordinar de mult timp aici pe pământ, ci să trăim viața adevărată în cer.

Asta a așteptat și Sfântul Simeon dimpreună cu toți drepții Vechiului Testament. Însă pentru ei fericirea cerului era de neatins. Numai Mesia poate să ne ofere aceasta. Din cauza aceasta, atunci când L-a văzut pe Mesia, a zis într-un final „Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace”.

Din acest motiv, sărbătoarea se numește „Întâmpinarea Domnului” pentru că prin Dreptul Simeon, toți iubitorii de Dumnezeu, toată omenirea L-a întâmpinat pe Domnul, Care ne dă posibilitatea ieșirii noastre la lumina fericirii.

Fotografiile sunt de la sărbătoarea Întâmpinării Domnului – Schitul Lacu, Sfântul Munte Athos.

Sursa: http://chilieathonita.ro

Previous Post

Nemurirea sufletului

Next Post

Doi frați risipitori

Related Posts
Total
0
Share