Treaba unui ortodox nu este să iasă la vânătoare de eretici

Preot Visarion Alexa

Și albii, și negri, și cei care trăiesc în triburi, și catolicii, și protestanții, și evreii, și ortodocșii, toți oamenii de pe pământ suntem fiii Lui. Și demonul este tot copilul lui Dumnezeu…doar că e “fugit de acasă”, e nemulțumit, e cârcotitor, potrivnic.

Așadar, din niciun punct de vedere, nu există nicio motivație să urăști un om sau să te crezi superior lui! Dacă ai în minte principiul acesta, că NU există oameni inferiori ție, indiferent de cum arată, de ce pregătire au, ești salvat și tu, și restul lumii.

Cred că este un act de decență, în primul rând, să primești un frate, indiferent din ce colț al lumii sau al credinței vine.

Din păcate, suntem tare deformați sufletește. Este foarte important să așezăm la loc, în mintea și în inima noastră, “dicționarul” bunului-simț și să-i ajutăm și pe cei din jur să facă lucrul acesta.

Argumentul nu primează înaintea bunului-simț.

Nu cădeți în ispita aceasta a urii.

Toți avem loc pe pământ, oameni buni. Eu nu relativizez Adevărul, nu spun că Dumnezeu a lăsat mai multe căi și indiferent de calea aleasă ajungem la același dumnezeu. Depinde ce-și dorește fiecare.

Dacă începeți să studiați căile spirituale, atunci veți înțelege de ce ați optat pentru Ortodoxie.

Cred că, înainte de orice, bine și de folos ar fi să ne întrebăm serios și să ne răspundem fiecare sincer la această întrebare.

Dacă însă nu știi de ce te afli pe această Cale, dacă ai pierdut sensul și căutarea, cred că a rămas doar îndoctrinarea, din păcate.

Și un om îndoctrinat, pentru că nu a înțeles mare lucru din Ortodoxie, pentru că nu știe de ce se află el aici, se va speria de probleme închipuite și va deveni violent, va ataca.

Violența (mai ales aceea manifestată din spatele ecranului) va rămâne singurul lui “argument”.

Bine ar fi să pricepem ce facem în Biserică, de ce venim, de ce am ales să viețuim făcând parte din Biserica Ortodoxă.

Altfel, rămâne doar o îndoctrinare, cum spuneam, care nu va convinge pe nimeni de nimic, care, mai mult, va aduce război în jur.

Treaba unui ortodox nu este să iasă la vânătoare de eretici.

Decât să spuneți ce este greșit în lume, decât să fiți judecători pe Facebook, împărțind oamenii în buni și răi, vaccinați și nevaccinați, așezându-i în rai și iad, mai bine spuneți de ce ați devenit ortodocși, care este miza dumneavoastră, mărturisiți-vă credința argumentat, blând, înțelept.

Cred că am cam pierdut “focul” despre care Hristos spunea: “Foc am venit să aduc pe pământ și cât aș vrea să fie acum aprins!”

Până să ajungem noi la desăvârșire si la Rugăciunea lui Iisus, bine ar fi să stăpânim lucrurile elementare de viață, de civilizare, de umanitate și de bun-simț.

Mulți creștini de alte confesiuni pe acestea le-au câștigat și cred că avem câte ceva de învățat de la ei…

Previous Post

Întinde brațul și ține vânturile

Next Post

Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieții)

Related Posts
Total
0
Share