Se împlineşte un deceniu de la moartea Părintelui Petroniu Tănase. Fost stareţ al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, Părintele Petroniu a trecut în veşnicie în data de 22 februarie 2011.
S-a născut în anul 1914, în comuna Farcașa, județul Neamț.
A intrat de tânăr în obștea Mănăstirii Neamț. A fost călugărit în data de 22 septembrie 1942.
„În el vedeam chipul ideal al călugărului care îmbina în modul cel mai firesc erudiţia teologică şi laică cu smerenia şi râvnă de rugăciune. Rar mi s-a dat să întâlnesc un om cult şi smerit, în acelaşi timp, cum a fost Părintele Petroniu!”
– Mitropolitul Serafim
De la Neamț a fost trimis la Mănăstirea Antim din București, pentru studii. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, apoi a urmat cursuri de Matematică și Filozofie.
În anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale și trimis profesor la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț, la Catedra de Omiletică, Catehetică și Pedagogie.
A urmat o perioadă grea pentru călugărul misionar care a suferit din pricina regimului totalitar. A fost nevoit să plece de la Neamț, în anul 1959.
În anul 1964 s-a retras în obștea Mănăstirii Sihăstria, unde a viețuit până în anul 1978, când a plecat la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.
După șapte ani, în 1984 a fost ales egumen al acestui schit, contribuind la renașterea administrativă și duhovnicească a comunității.
În Sfântul Munte a fost cunoscut drept un mare duhovnic și căutat de mulți pentru sfaturi și rugăciuni. A renunțat la stăreție la începutul anului 2011 din cauza vârstei înaintate.
În 1993 a efectuat un pelerinaj în România, participând la sfinţirea mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, aproape de locurile sale natale, şi la punerea pietrei de temelie a Schitului „Sfânta Cruce” din Poiana lui Ion. A fost singura dată când a venit în România după plecarea sa la Muntele Athos.
În data de 22 februarie 2011, la vârsta de 97 de ani, a trecut la Domnul și a fost înmormântat în cimitirul Schitului Prodromu.
Sursa: http://basilica.ro