Viața devine din ce în ce mai ocupată, lucru care nu ne îngăduie nouă, părinților, să ne dăm seama cum „vătămăm” dezvoltarea duhovnicească a copiilor noștri.
Pentru ca un creștin ortodox conștient să fie părinte, aceasta presupune cu adevărat o muncă grea. Însă merită osteneala. Am moștenit credință, înțelepciune și experiență pe care le putem cu adevărat dărui copiilor noștri, dacă suntem atenți. Dacă însă nu suntem atenți, putem face mai mult rău decât bine.
Și iată cum:
- Cumpărându-le mobile „deștepte” (smartphones). Cei din jur ne privesc ca pe niște „ciudați”, deoarece eu și soțul meu nu voim să le cumpărăm copiilor noștri mobil smartphone. Pe lângă faptul că aceste aparate sunt foarte scumpe, ele îngăduie și fără supraveghere accesul la internet. Unii părinți se hrănesc cu iluzii, considerând că copiii lor intenționează să folosească aceste aparate în scopuri „educative”. Să nu ne amăgim. Internetul, ca și televizorul, se transformă în loc de joacă al diavolului atunci când cineva să supravegheze. Responsabilitatea părintelui este să ocrotească nevinovăția copilărească cât poate de mult.
Există un volum uriaș de gunoaie murdare și primejdioase pe internet, care pot sădi cu lesnire în mințile nevinovate ale copiilor idei cu totul nefolositoare lor. Sufletele lor sunt ca florile care abia încep să înflorească. Nu distrugeți sporirea lor duhovnicească cu demoni lumești. Iar mesajele scrise? Într-adevăr, ce le trebuiesc copilașilor mesajele la această vârstă? Cu siguranță ați văzut în jurul vostru, în ultimii ani, toți copilașii lipiți de telefoanele lor, pentru că sunt atât de agățați de ele, încât este cu neputință să le lase chiar și pentru puțin timp. Pentru Dumnezeu, nu-i lăsați să-și piardă tot mai mult frumusețea lor copilărească. Lăsați-i pe copiii voștri să fie copii, să-și trăiască vârsta. Deconectați-i imediat de la „rețele”, pentru că ei cu de la sine putere nu află modul s-o facă, ci au nevoie direct de ajutorul vostru.
- Folosirea calculatorului fără controlul și supravegherea părinților. Așa cum se întâmplă cu telefoanele „deștepte”, despre care am vorbit mai sus, tot astfel și internetul este plin de ispite, pe care copiii nu sunt destoinici să le facă față. Statisticile arată că un copil la 9 ani este deja expus la porno atunci când navighează pe internet. Nu le puneți calculator în camera lor. Iar dacă aceasta deja ați făcut-o, mutați-l în alt loc din casă, mai la vedere, astfel încât să poată fi supravegheat. Gândiți-vă că este vorba despre nevinovăția unui suflet de copil. Copiii noștri, de pildă, lucrează la calculatorul care se află în salon, unde display-ul este văzut și de noi. Nu pot intra în calculator fără parola noastră, iar timpul cât le îngăduim să-l risipească în fața lui nu trece de două ore (timpul pe care-l recomandă Academia americană de Pediatrie), cu pauzele de rigoare. Apoi îi trimitem pe copii afară, să ia aer și să facă toate cele pe care aștepți să le facă un copil, adică să se joace.
- Încurajarea întâlnirilor cu sexul opus la pubertate. Să întârziem cât mai mult putem aceste întâlniri. De ce? Nu sunt de acord că expunerea copiilor noștri la ispite fac cel mai bine pentru ei. Fiindcă s-a întâmplat ca noi să ieșim la întâlniri de la o vârstă tânără și ne-am întors nevătămați acasă, asta nu înseamnă că și copiii noștri vor avea aceeași soartă. Pericolele de ITS rămân ridicate. Să aveți în vedere că relațiile sexuale timpurii cresc riscul depresiei și conduc la sinucideri. Pentru moment este suficient să se rezume în a se neliniști pentru lucrările școlare pe care le au pentru acasă, pentru sport și firește pentru școală. Se poate ca întâlnirea să pară ceva foarte plăcut, dar când se întorc cu herpes sau – și mai rău – cu o sarcină, atunci încetează să mai fie atât de plăcut.
- Deveniți nepăsători în ceea ce privește rugăciunea și mersul la biserică. Într-o lume în care cuvântul „religie” este privit ca un cuvânt rău și când copiii aud mereu că Sfintele Canoane nu au atâta importanță, biserica este pe bună dreptate absolut necesară. Nu ne rugăm atât cât trebuie. Este necesar ca copiii noștri să ne vadă că ne rugăm și că dăm prioritate mersului la biserică. Chiar dacă vă vor răspunde că nu vor să meargă, trimiteți-i cu sila. La urma urmei voi sunteți părinți. Copiii au nevoie de standarde și trebuie să vă ia pe voi drept pildă a aceluia care depune eforturi ca să pună mai întâi și mai presus de toate pe Însuși Dumnezeu.
- Nu discutați cu copiii voștri despre problemele care le înfruntă în viața lor cotidiană. Deoarece toate se comportă ca și cum nu se întâmplă nimic, asta nu înseamnă că aceasta este și realitatea. Este un subiect de o importanță vitală faptul de a avea legătură zilnică cu copiii voștri. Arătați-le dispoziția pentru discuție, întrebându-i cum au petrecut ziua și străduiți-vă să-i ascultați. Ieșiți împreună cu ei la o plimbare, la o cafea sau prăjitură și urmăriți comunicarea și întâlnirea față către față. Întrebați-i ce părere au despre școală, profesori, despre prieteni, biserică; discutați despre toate. Ajutați-i, oferindu-le poziții și exemple din Biserica lui Hristos în ceea ce privește problemele contemporane, menținând în același timp o atitudine necritică. Astăzi copiii sunt confuzi, deoarece lumea le spune că toate sunt bune, în timp ce în biserică aud contrariul. Puteți deveni pentru ei glasul rațiunii și, arătându-le în același timp respect și atenție atunci când vă vorbesc, cel mai probabil este să vă asculte.
- Idolatrizați Creștinismul. Unele lucruri nu sunt creștinești, oricât am încerca să le transpunem în așa ceva. Chiar dacă există alternative corecte, nu le putem „încreștina” pe toate. Din nefericire, unele dansuri școlare s-au transformat în vitrină de o imoralitate strigătoare la Cer. Am rămas cu gura căscată când fiica mea ne-a înștiințat că în anul școlar ce s-a încheiat, dansul ce s-a făcut, cuprindea un dans erotic și că li s-au oferit și băuturi alcoolice. Pare de necrezut. Și totuși este exact așa. Copiii însă au scăpat ușor, pentru că părinții lor s-au temut să spună ceva.
La scena de mai sus adăugați cântece cu stihuri sexuale, presiuni de la cei de o vârstă, hormonii și creierii care încă nu s-au gelificat, și iată rețeta pentru nivelarea absolută a unui adolescent devine realitate.
Trebuie să aflăm moduri de a face sărbătorile copiilor în așa fel încât să nu conțină imoralități. În loc de dansul de la școală să le creăm o altă posibilitate de a sărbători. Să nu ne pară rău că cheltuim mai mult pentru ca copii noștri să fie feriți de primejdia de a cădea în ispite. De ce să ne consumăm supraveghindu-i pe copii noștri la acea sărbătoare de doi bani, când le putem oferi o alternativă mai frumoasă și mai curată.
- Libertate nelimitată. Mă mir când îi aud pe mulți părinți că nu știu unde se află copii lor. Sunt de acord că prietenii sunt importanți, însă familia este cea care alături de tine totdeauna. Părintele nu trebuie să se rușineze să le ceară copiilor lor să se întoarcă acasă la înserat. De asemenea trebuie să-i întrebe unde au fost până la acea oră. Nu lăsați copiii să meargă la centrele comerciale. Ce lucru bun au de dobândit din astfel de „plimbări”? Includeți-i în grupuri de tineri organizate de Biserică, în organizații de voluntari și de sport, însă și aici să fiți cu luare-aminte cât timp petrec fără scop cu prietenii lor, care nu totdeauna exercită cea mai bună înrâurire. Nu-i lăsați să vă domine și să vă pună la „colț”. Este bine să puneți piciorul în prag și să spuneți „nu” la unele din acțiunile pe care vor să le facă. Când vor conștientiza că-i iubiți și-i respectați, atunci vor înțelege (se poate întâmpla aceasta când vor deveni de 30 ani) și vă vor fi recunoscători mai târziu.
- Ignorați valoarea muncii grele. Copii voștri fac anumite treburi zilnice? Dacă nu, de ce? Gândiți-vă că-i lipsiți de ocazii prețioase care le dezvoltă încrederea în sine și-i va ajuta să dobândească abilități folositoare pentru toată viața lor. În afară de aceasta, fiindcă trăiți sub același acoperământ, nu le deveniți servitoare. Cred că e de la sine înțeles.
- Nu-i învățați chipuri de comportament. Zilele trecute doi adolescenți au intrat înaintea mea pe o poartă, pe care au lăsat-o să vină exact în frunte, iar ei continuau să discute fără să privească înapoi. Când intru undeva, trebuie să țin poarta deschisă pentru următorul care va intra. Aceasta să-i învățăm și pe copiii noștri, ca să se uite și înapoi la cel care vine în urma lor. Învățați-i de asemenea să spună „iertați” când cade asupra cuiva sau îl calcă din greșeală. Veți face foarte bine dacă îi veți învăța să respecte și să-i cinstească pe cei din jurul lor, așa cum ne învață și credința noastră.
- Copacii nu fac bani. Va veni o zi când copiii noștri se vor afla singuri și va trebui să-și plătească dările. Învățați-i de mici că, pentru a câștiga bani, vor trebui să muncească. Puneți-i să muncească ca să-și câștige bani de buzunar. Învățați-i să dea 10% milostenie, așa cum învață Sfânta Scriptură, și explicați-le ce înseamnă a investi. Pildele lui Solomon sunt cele mai bune lecții pentru a învăța cât de important lucru este să fii prudent cu banii și cum să-și plănuiască viitorul. Este timp să le dați și bani copiilor, însă să luați aminte. Căci mulți copii iau ușor banii, însă fără să-și dea seama de valoarea lor.
Nu există nicăieri vreo schiță sau ghid care să-ți arate cum să-ți crești copiii din punct de vedere moral în această lume din ce în ce mai imorală. Să nu ne pierdem nădejdea, căci avem în noi înșine mai multă putere decât ne închipuim.
Mult ajută să ne aducem aminte că există Biserica lui Hristos care ne povățuiește și că există și prieteni și familii ortodoxe care trec prin aceleași ispite.
Este foarte important faptul că uneori suntem nevoiți să scoatem la capăt situații grele, asumându-ne responsabilități neașteptate. Copiii noștri însă vor să fim puternici și să le arătăm drumul cel drept.