Zis-a un pustnic…

Zis-a un pustnic:

Dacă le plătești pe cele pe care le datorezi în această viață, atunci te mântuiești. Dacă mai primești și vreo una pe deasupra, atunci primești și un ban mai mult. Dacă cineva mănâncă bătaie pe nedrept, atunci are plată mare. Adică, de multe ori, pe unii oameni care au o viață foarte bună se întâmplă să-i afle cele mai rele încercări. Dacă Dumnezeu îngăduie, atunci pentru ce îngăduie?

Să vă spun un exemplu simplu. Există o familie foarte bună. Și bărbatul este foarte bun, și femeia este foarte bună, și copilașii, la fel, sunt foarte buni. Toți merg la biserică, se împărtășesc. La un moment dat, trece pe lângă ei un om beat sau un nebun, îl lovește pe bărbat și-l omoară. După aceea, oamenii care sunt mai îndepărtați de Dumnezeu încep să spună: Ia te uită! Mergea cu Crucea în mână, de aceea a pățit asta.

Dar aceasta este obrăznicie. Dumnezeu îngăduie ca unii oameni să sufere fără să fie vinovați, ca să dea ocazia celor cu desăvârșire obraznici să spună ceea ce a spus și tâlharul cel bun. Ce vedem la cei doi tâlhari? Unul Îl ocăra pe Hristos, spunând: „Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, coboară de pe Cruce!” Celălalt spune: „Nu te temi tu de Dumnezeu? Noi pe drept pătimim. Acesta nimic nu a făcut. Nu te temi de Dumnezeu?”

Adică, pentru ca să dea ocazia celor obraznici să-și revină, Dumnezeu îngăduie ca unii să sufere fără să fie vinovați. Iar cei care suferă pot să fie cei mai iubiți copii ai lui Dumnezeu. Cred că în Rai Dumnezeu nu le va spune: „Stați în acest loc”, ci: „Alegeți-vă cel mai bun loc!” Ați înțeles? Așa este. Dacă ne cerem dreptul nostru, le pierdem pe toate. Ne pierdem și pacea; ne pierdem și plata.

 Traducere din greacă de Ierom. Ștefan Nuțescu

Previous Post

AXION ESTIN – Icoana făcătoare de minuni de la Protaton

Next Post

Copilul care fura şi mama care nu-l pedepsea

Related Posts
Total
0
Share