14 mai: Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

Ziua națională de cinstire a martirilor din închisorile comuniste este celebrată anual în data de 14 mai.

Ziua a fost instituită în memoria miilor de tineri, intelectuali, teologi și cetățeni din diferite clase sociale care s-au opus regimului comunist și arestați în noaptea dinspre 14 spre 15 mai 1948.

Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată acasă, trecând la Domnul ca urmare a umilințelor la care sistemului penitenciar comunist îi supunea.

Printre personalitățile importante ale Ortodoxiei care au suferit se numără: Părintele Nicolae Steinhardt, Părintele Daniil Sandu Tudor, Părintele Arsenie Boca, Părintele Ioan Iovan, Părintele Dumitru Stăniloae, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Sofian Boghiu, Părintele Gheorghe-Calciu Dumitreasa, Părintele Iustin Pârvu și mulți alții.

Dintre aceștia, Părintele Dumitru Stăniloae și Părintele Sofian Boghiu se află pe lista celor 15 Cuvioși și Mărturisitori care urmează a fi canonizați cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.

Închisorile în care majoritatea deținuților politici și-au executat condamnările sau în care și-au pierdut viața sunt cele de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava sau Văcăreşti.

Propunerea legislativă de instituire a zilei a fost depusă de Parlament la 16 martie 2016 și a fost adoptată de Senat la 1 noiembrie 2016. Ulterior, Camera Deputaților, for decizional în acest caz, a adoptat procesul legislativ în data de 16 mai a aceluiași an.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data de 14 mai, la 30 mai 2017. Legea 127/2017 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 mai 2017.

Sursa: http://basilica.ro.

Previous Post

De cine (pentru ce) trebuie să facem ascultare?

Next Post

Basmul Uniunii Europene

Related Posts
Total
0
Share