23 august nu este doar zi de comemorare: Multe dintre victimele regimurilor totalitare sunt cinstite ca Sfinți

Data de 23 august este, din 2008, Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului. În România, 23 august a fost declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului prin Legea nr. 198/2011.

Foarte multe victime ale regimurilor totalitare au suferit pentru că au prețuit mai mult credința lor decât viața sau bunăstarea. Drept dovadă, tot mai multe ajung în calendare, după o riguroasă cercetare a sfințeniei lor.

Astfel, data de 23 august este mai mult decât o zi comemorativă pentru creștinii ortodocși. Poate fi o zi de cinstire a Sfinților lui Dumnezeu, o zi de invocare a ajutorului lor, o zi de conștientizare a valorii sufletului.

Sfinți români, victime ale totalitarismului

În contextul apropierii Centenarului Patriarhiei Române, Biserica noastră a canonizat anul acesta 16 Sfinți care au trăit în secolul 20. Majoritatea au fost victime ale regimului comunist, precum:

  • Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (1898 – 1961) care a fost închis de comuniști la Aiud și Gherla și a murit ca urmare a tratamentului inuman din închisoare.
  • Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (1912 – 1951) – a fost arestat inițial la Craiova, apoi închis la Aiud, Pitești, Gherla și la Canal, la Poarta Albă. După lungi suferințe purtate cu demnitate, s-a îmbolnăvit și a fost dus la Sanatoriul din Târgu-Ocna, unde a trecut la cele veșnice.
  • Sfântul Preot Mucenic Ilarion Felea (21 martie 1903 – 18 septembrie 1961) care a murit în închisoarea de la Aiud după aproape trei ani de temniță din cei douăzeci la care fusese condamnat.
  • Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (1861–1941) care a fost torturat pentru credință în temnițele NKVD-ului și a murit fiind deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului.

Potrivit Episcopului Iustin al Maramureșului și Sătmarului, sinodalii s-au axat pe canonizarea clericilor în acest context aniversar însă vor urma și persoane laice, precum: intelectuali creștini, oameni de cultură ori femei puternice mărturisitoare.

Sfinți din alte țări, victime ale totalitarismului

  • Sfântul Grigorie Peradze (13 septembrie 1899 – 6 decembrie 1942) a fost omorât în lagărul nazist de la Auschwitz după ce a luat asupra sa vina cuiva care furase pâine.
  • Sfânta Maria din Gatcina (11 februarie 1874 – 17 aprilie 1932) a fost arestată și chinuită de revoluționarii bolșevici, care au declarat că „a murit în spital”, cel mai probabil fiind ucisă.
  • Sfânta Ducesă Elisabeta Feodorovna (1 noiembrie 1864 – 18 iulie 1918) a fost aruncată de comuniști într-o mină părăsită din apropierea orașului Alapaevsk.
  • Sfântul Alexandru Schmorell (16 septembrie 1917 – 13 iulie 1943) a fost decapitat de naziști într-o închisoare din München.
  • Sfânta Maria de Paris (20 decembrie 1891 – 31 martie 1945) a murit în camera de gazare din lagărul nazist de la Ravensbrück.

Comemorările din data de 23 august sunt legate de data semnării la Moscova, în 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov, între URSS şi Germania nazistă.

Sursa: http://basilica.ro.

Previous Post

„Panaghia Xenia”: Icoana Maicii Domnului care a călătorit pe mare, într-un cufăr

Next Post

Ana Nuță – Rugăciunea omului bolnav

Related Posts
Total
0
Share