5 lucruri mai puțin știute despre Sfântul Evanghelist Matei, vameșul care a devenit Apostol

Ziua de 16 noiembrie este un moment deosebit de important pentru lumea creștină de pretutindeni. Biserica Ortodoxă face, în această zi, pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii din canonul Noului Testament. Este unul din cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos și unul din cei patru Evangheliști, alături de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Sfântul Evanghelist Luca și Sfântul Evanghelist Marcu, care au scris despre viața și activitatea Mântuitorului.

Cu prilejul sărbătorii sale din acest an, ne-am gândit să vă aducem înainte câteva detalii legate de viața și lucrarea sa, dar și unele informații despre modul în care iconografia Bisericii noastre a ales să îl reprezinte în mod simbolic. Detalii, în rândurile de mai jos!

  1. Evreu de neam, Sfântul Matei era originar din Capernaum, un mic oraș aflat pe malul Mării Tiberiadei, în circumscripţia iudaică Galileea. Înainte de a fi discipol al lui Hristos, Sfântul Matei era vameș în Capernaum, lângă lacul Galileii, și se numea Levi. Sfântul Evanghelist Matei spune despre sine: „Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers după El” (Matei cap. 9, 9). Ca Ucenic al Mântuitorului, Sfântul și-a schimbat nu numai numele, ci a lăsat în urmă tot ce îl lega de viața de până atunci. Ocupația de vameș era disprețuită de evrei, deoarece vameșii strângeau dările ce se cuveneau stăpânirii romane săvârșind adeseori abuzuri. De asemenea, vameșii erau percepuți ca cei care aplică taxe și impozite în mod nedrept sau că obțin profituri nejustificate din taxele pe mărfurile care treceau prin punctele de vamă. Nu de puține ori, aceștia abuzau de poziția în care se aflau pentru a obține profit personal. De exemplu, în Sfânta Scriptură îl regăsim pe Zaheu, care și-a înmulțit averea prin colectarea excesivă de taxe și impozite.
  2. Sfântul Matei și-a schimbat numele pentru ca acesta să fie potrivit cu noua sa chemare. Numele „Matei” este de origine ebraică și provine din cuvântul ebraic „Mattityahu” (în ebraică: מַתִּתְיָהוּ), care înseamnă „dar al lui Dumnezeu” sau „dar de la Dumnezeu”. Este un nume compus din două părți: „Mat” înseamnă „dar” sau „cadou”, iar „Yah” este o formă prescurtată a numelui divin „Yahweh”, care este unul dintre numele pentru Dumnezeu în tradiția ebraică. Numele este întâlnit în diferite forme și în mai multe limbi, cum ar fi „Matthew” în engleză, „Matthieu” în franceză sau „Mateo” în spaniolă.
  3. Potrivit Erminiei picturii bizantine a ieromonahului Dionisie din Furna, simbolul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei – Îngerul cu chip de om – este inspirat din cartea Apocalipsei, în care Sfântul Evanghelist Ioan relatează vedenia pe care a avut-o în insula Patmos, scriind: „În mijlocul tronului şi împrejurul tronului patru fiinţe, pline de ochi, dinainte şi dinapoi. Şi fiinţa cea dintâi era asemenea leului, a doua fiinţă asemenea viţelului, a treia fiinţă avea faţă de om, iar a patra fiinţă era asemenea vulturului care zboară” (Apocalipsa 4, 6-7). Scrierile din zona iconografică afirmă că a fost ales acest simbol întrucât Sfântul Evanghelist Matei îşi începe Evanghelia prin cuvintele „Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam” (Matei 1, 1), adică prezentând genealogia lui Iisus, a Cărui Naştere a fost vestită de un Înger. Unii scriitori bisericeşti spun că Îngerul i-a dictat Evanghelistului cum să scrie Evanghelia sa și de aici ar proveni simbolul.
  4. După Învierea Domnului, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a mers și a propovăduit printre evrei. A scris Evanghelia sa în dialectul aramaic – limba vorbită în vremea aceea de către evrei și limba în care Domnul Iisus Hristos a predicat. Această carte – prima din colecția Noului Testament – s-a răspândit mai ales la comunitățile de evrei care primiseră botezul creștin. Evanghelia a fost apoi tradusă și în limba greacă. Evanghelia cuprinde celebra predică de pe munte, care include și învățături fundamentale cum ar fi Fericirile și Rugăciunea Tatăl Nostru, dar și întreaga serie de minuni făcute de Hristos, inclusiv vindecările, hrănirea celor cinci mii de oameni și umblarea pe apă. Evanghelia după Matei este citită în Bisericile noastre timp de șaptesprezece Duminici după Duminica Rusaliilor și în Duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză.
  5. În cele din urmă, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a mers în Etiopia pentru a propovădui Evanghelia. Când regele etiopian Aglebul a murit şi a fost urmat la domnie de fratele său, Hirtaco. Acesta dorea să se căsătorească cu Efigenia, fata regelui Aglebul. Condamnând acest gest nepotrivit în timpul Sfintei Liturghii, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a atras antipatia regelui, iar acesta din urmă a poruncit ca Sfântul Matei să fie omorât, fiind străpuns de un asasin cu spada. Alte surse spun că a fost ars pe rug. Mormântul cu moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Matei se află astăzi în Catedrala Sfântului Apostol Matei din Salerno – Italia.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro.

Previous Post

Minunea Sfântului Gheorghie cu plăcinta

Next Post

Cântări la praznicul Înnoirii Bisericii Sfântului Mare Mucenic Gheorghie (a Plăcintei)

Related Posts
Total
0
Share