5 lucruri pe care nu le știam despre Icoana Maicii Domnului „Pantanassa”

An de an, după slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 18 august, Biserica noastră ne amintește de cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”. Departe de noi gândul de a realiza vreun soi de „clasament” între Icoanele închinate Maicii Domnului, însă îndrăznim să spunem că „Pantanassa” este Icoana care, probabil, a ascultat cele mai multe tristeți și a văzut cele mai sincere și îndurerate lacrimi.

De atâtea și atâtea ori, ca o mamă răbdătoare, a auzit strigătele de ajutor ale multora dintre noi pentru vindecarea celor apropiați și le-a dus înaintea Tronului Dumnezeiesc, punând cuvânt bun spre plinirea lor.

Cu acest prilej, ne-am gândit ca în preajma sărbătorii sale, să adunăm la un loc câteva lucruri pe care, probabil, mulți dintre noi nu le cunoaștem despre Icoana „Pantanassa” a Maicii Domnului sau, cel puțin până în acest moment, nu am avut bunul prilej de a le întâlni în multele volume și mărturii închinate ei. Vă invităm să le lecturați, așadar, în rândurile de mai jos:

  1. Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” este cunoscută în toată lumea Ortodoxă mai ales pentru minunile săvârșite în viețile celor care suferă de cancer – boala secolului nostru. Numele ei provine din grecescul „Παντάνασσα”, care se traduce prin sintagma „Împărăteasa tuturor”. Apelativul acesta nu a fost unul așezat la întâmplare, ci după zeci și zeci de ani de vindecări nenumărate înaintea acestei Icoane, tradiția Sfântului Munte Athos și a Bisericii noaste a ales să îi atribuie această deosebită calitate – ca „tuturor” celor ce se roagă ei să le dăruiască vindecare, har și binecuvântare.
  2. „Pantanassa” este una dintre cele șapte Icoane făcătoare de minuni care se află la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, așezământul monahal în care sunt păstrate cele mai multe Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos. Cei dintre dumneavoastră veți avea marea binecuvântare de a ajunge aici, trebuie să știți că Icoana se păstrează până în ziua de astăzi în proschinitarul din stânga al Bisericii mari a mănăstirii. Proschinitarul vine de la termenul grecesc „proschinitarion” (προσκηνητάριον, τό) și înseamnă o construcţie de dimensiuni reduse, tipică mănăstirilor athonite, în care se aşază fie o Icoană, fie Sfânta Cruce.
  3. Prima dovadă a faptului că Icoana „Pantanassa” are un har deosebit a fost următoarea întâmplare: într-o zi, un un tânăr din Cipru a intrat în Biserica mănăstirii ca să se închine. În momentul în care acesta a ajuns în fața Icoanei o putere nevăzută l-a aruncat brusc pe tânăr la pământ. După câteva minute de stat întins, a reușit să se ridice pe propriile picioare și a mărturisit părinților care erau de față că până atunci nu credea în Dumnezeu, disprețuia slujitorii Bisericii, ba chiar mai mult se ocupa cu vrăjitoria. Tânărul plecat apoi la casa lui, convins de puterea lui Dumnezeu, și astfel, Părinții de la Vatoped au realizat că Icoana Maicii Domnului în fața căreia cântaseră atâtea Axioane în timpul Sfintei Liturghii poate schimba vieți și are puterea minunată de a-i întoarce pe cei rătăciți la dreapta credință.
  4. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului așezată pe un tron împărătesc, ținându-L pe Pruncul Hristos în brațe, iar de o parte și de alta, în spatele lor, se află cei doi Arhangheli, Mihail și Gavriil, cu mâinile întinse în rugăciune. Conform documentelor aflate în arhiva Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped, Icoana „Pantanassa” a fost zugrăvită în jurul secolului al XVII-lea și a fost adusă de către obştea lui Gheron Iosif Vatopedinul, atunci când s-au mutat cu toții de la Nea Skiti la Vatoped. În anul 2021, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Părintelui Iosif  Vatopedinul și 12 ani de la moartea sa. Părintele Iosif a adormit întru Domnul, chiar de ziua lui, în ziua de 1 iulie 2009.
  5. Foarte multe copii ale Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” au ajuns în toată lumea ortodoxă – Serbia, Bulgaria, Rusia și în multe alte țări ale căror credincioși au evlavie la Icoanele Maicii Domnului din Sfântul Munte. Într-una dintre vizitele sale în țara noastră cu prilejul donării unei copii a Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”, Arhim. Efrem Vatopedinul mărturisea: „Vă aducem copia unei Icoane făcătoare de minuni, care se află la mănăstirea noastră și care se numește Pantanassa (Atotîmpărăteasa); o Icoană care face foarte multe tămăduiri, și care, îndeosebi, vindecă pe cei bolnavi de cancer. Sunt nenumărate minunile care se întămplă sub ochii noștri”. În țara noastră, găsim câteva Icoane ale Maicii Domnului Pantanassa în următoarele locuri: la Biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba şi la Mănăstirea Şinca Nouă din judeţul Braşov.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro

Previous Post

Când nu ne dăm seama de mândrie

Next Post

Cocoșul și trădarea

Related Posts
Total
3
Share