7 lucruri pe care poate nu le știați despre Sfântul Andrei

Ziua de 30 noiembrie este un moment deosebit de important pentru creștinii ortodocși de pretutindeni. Cu atât mai mult, cinstea pe care românii i-o aduc Apostolului care a adus Evanghelia și învățătura creștină pe teritoriul țării noastre, este vizibilă nu doar în numărul copleșitor al persoanelor care își serbează ziua onomastică cu acest prilej, ci și în multitudinea tradițiilor care i-au însoțit pe strămoșii noștri de-a lungul timpului, unele dintre ele valabile și astăzi. De asemenea, numeroase Biserici și Mănăstiri l-au luat drept ocrotitor și organizează, în această zi, ample evenimente religioase în cinstea sa.

Dacă până acum v-am obișnuit cu scurte dar cuprinzătoare biografii ale Sfinților mai importanți din calendarul nostru, în această zi însemnată, ne-am gândit să vă oferim în dar câteva informații pe care poate nu le cunoșteați, legate de viața și activitatea Sfântului, slăvitului și întru tot lăudatului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul României, așa cum este el numit în scrierile bisericești:

  1. Sfântul Apostol Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Este numit „cel Întâi chemat” deoarece, conform Sfântului Evanghelist Matei, el l-a dus pe fratele său, Petru, la Mântuitorul, spunându-i că L-a găsit pe Mesia.
  2. Conform teologilor și istoricilor, el este primul propovăduitor al Sfintelor Evanghelii la geto-daci. Eusebiu de Cezareea, teolog, apologet și istoric al Bisericii creștine, afirma în acest sens: „Sfinţii Apostoli ai Mântuitorului, precum şi ucenicii lor, s-au împrăştiat în toată lumea locuită pe atunci. După tradiţie, lui Toma i-au căzut sorţii să meargă în Partia, lui Andrei în Scityia, lui Ioan în Asia”. Într-adevăr, dacă stăm să ne gândim la tradițiile, poemele și colindele din zona Dobrogei, închinate Sfântului Andrei, toate acestea întăresc spusele istoricilor.
  3. Peştera în care se spune că s-a nevoit Sfântul Apostol Andrei în vremea în care predica sciților cuvântul Evangheliei se află în judeţul Constanţa, la 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin. În anul 1944, aceasta a fost sfințită de către Chesarie Păunescu, pe atunci Episcop al Tomisului.
  4. Pentru că vindeca boli grave și propovăduia credința cea dreaptă întru Hristos, proconsulul Egheat a ordonat ca Sfântul Apostol Andrei să fie răstignit pe o Cruce în formă de X. Moaștele sale au fost mutate la Constantinopol, în zilele împăratului Constanțiu, fiul lui Constantin cel Mare.
  5. Sfintele sale Moaște au fost aduse pentru prima dată în țara noastră la Iași, în anul 1996. Astfel, Sfântul s-a întors „să-i viziteze” pe români după aproape două mii de ani de când le propovăduise învățătura lui Hristos și-i învățase credința creștină.
  6. Sfântul Andrei este și ocrotitorul Scoției, pe steagul acesteia fiind chiar prezentă Crucea în formă de X. De asemenea, el este patronul spiritual al orașelor Napoli, Ravenna, Bordeaux, Brugge, Patras etc.
  7. Peste 600.000 de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfântului Andrei. Dintre cei 644.994 de români aniversaţi la sărbătoarea Sfântului Andrei, 322.667 sunt bărbaţi, iar 322.327 sunt femei.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro/

Previous Post

Soțul dumneavoastră va veni curând acasă

Next Post

Apostolul zilei (II Tesaloniceni 2, 1-12)

Related Posts
Total
0
Share