83 de ani de la masacrul din Lunca Prutului: Golgota românilor din Basarabia și Bucovina de Nord abia începea

Marți se împlinesc 83 de ani de la moartea a aproximativ 400 de români împușcați de grănicerii sovietici pentru că au încercat să treacă pașnica granița în România după ocuparea Bucovinei de Nord.

Victimele au provenit în principal din satele Mahala, regiunea Cernăuți, și Ostrița, Ținutul Herța. Li s-au alăturat și unii săteni din Ceahor, Țureni, Horecea și Boian.

Aceștia au pornit spre graniță, în noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, cu intenția de a se refugia în patria-mamă. Cu toate că erau pașnici, au fost secerați de mitralierele grănicerilor sovietici într-un masacru care, conform relatărilor celor câțiva supraviețuitori, a înroșit apa Prutului.

Acesta a fost începutul calvarului pentru alte zeci de nord-bucovineni, arestați de sovietici la câteva zile distanță. Din cei 43 de arestați, 14 au fost condamnați la moarte, iar restul deportați în Gulag pentru 10 ani sau mai mult. dintre cei din urmă nu au supraviețuit decât trei.

După un timp, românii au reușit să-și aducă o parte din morții de la Lunca acasă. Numai una din cele patru gropi comune a fost desfăcută și victimele reîngropate în cimitirul din Mahala, unde astăzi stau mărturie 107 cruci albe fără nume.

Victimele sunt comemorate la Mahala în fiecare an, în prima Duminică a lunii februarie.

Românii și preoții din comunitatea lor s-au adunat și anul acesta în partea veche a cimitirului local, unde a fost oficiată o slujbă de comemorare și au fost depuse coroane. La ceremonie a fost prezent și ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin de la Consulatul General al României de la Cernăuți.

Aceste victime nu sunt singurele victime ale stalinismului, ci doar începutul masacrelor și deportărilor ulterioare.

Un masacru similar, cu mii de victime a avut, loc și în noaptea de 1-2 aprilie 1941, la Fântâna Albă, în regiunea Cernăuți. Atunci au murit între 4000 și 5000 de nord-bucovineni care veneau să treacă granița în România, cu steaguri albe și Icoane în mâini. Au fost îngropați – unii cât erau încă în viață – în poiana Varnița.

Masacrele acestea au fost urmate de deportări masive ale fruntașilor români din Bucovina de Nord, dar și din Basarabia: aproximativ 66.000 de români au fost deportați în Siberia și Kazahstan.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Părinte, dă-mi un canon!

Next Post

Cum îți dai seama că ești cel mai bogat om?

Related Posts
Total
0
Share