Acoperământul Maicii Domnului

Din vremurile cele mai vechi Biserica a cinstit-o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ca Patroană şi Apărătoare a poporului creştinesc de pretutindeni care, prin rugăciunile ei mijlocitoare, cheamă mila Fiului ei asupra noastră, a păcătoşilor. Ajutorul Preasfintei Maicii Domnului s-a arătat limpede şi mereu de-a lungul timpului, atât către persoane, cât şi către comunităţi de oameni şi popoare, pe timp de pace şi pe timp de război, în pustiile sihaştrilor şi în mijlocul cetăţilor şi vuietului lumii.

Evenimentul pe care îl prăznuieşte astăzi Biserica Ortodoxă de pretutindeni confirmă limpede că Maica Domnului este pururea apărătoare a poporului creştinesc. Spre ziua de întâi Octombrie a anului 911, în timpul domniei împăratului Leon cel înţelept, se făcea în Sfânta Biserică Vlaherne din Constantinopol priveghere de toată noaptea. Biserica era plină de popor. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos stătea într-un ungher mai în spate, împreună cu ucenicul său, Epifanie. La ora patru dimineaţa, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh, ţinându-şi omoforul întins ca un acoperământ deasupra capetelor credincioşilor. Ea era îmbrăcată în purpură încrustată cu aur şi strălucea cu lumină negrăită, în jurul ei se aflau apostolii, sfinţii, mucenicii şi fecioarele. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe împărăteasa şi Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, şi mă minunez!”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica astăzi, eveniment ce a instituit Sărbătoarea Cinstitului Acoperământ al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, spre a ne ţine în minte pururea că prin a noastră smerită nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Doamnei şi Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea, cea care ne acoperă pe noi cu Cinstitul ei Acoperământ.

Extras din Proloagele de la Ohrida– Sfântul Nicolae Velimirovici, Editura Egumeniţa.


Puteți citi și:

Cuvânt la Acoperământul Maicii Domnului

Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului – video

Sfântul Acoperământ în iconografia bizantină

Tu îi acoperi pe creștini

Troparul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului

Previous Post

Trebuie să ne croim drum către Domnul

Next Post

Lucrarea în noi înşine

Related Posts
Total
0
Share