Candela sultanului de la Icoana Sfintei Ana

Biserica Schitului Sfintei Ana

(Sfântul Munte Athos)

 

Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea copiilor și a maternității. Nenumărate sunt istorisirile monahilor Schitului despre soții care pierduseră orice nădejde de a naște prunci, dar cu ajutorul Sfintei Ana au devenit părinți, atunci când cu evlavie și credință au scăpat la ea și i-au cerut ajutorul. Una dintre ele este istorisirea de mai jos:

Sultanul Insulei Limnos nu putea să dobândească copii și din această pricină era foarte mâhnit. Auzise de la locuitorii insulei, care vizitaseră Sfântul Munte și Schitul Sfintei Ana, despre minunile Maicii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și de ajutorul pe care ea îl dăruiește soților ce nu au copii și doresc aceasta. A fost convins de povestirile care circulau și pentru aceasta a trimis, prin niște închinători, daruri la Schit pentru Icoana Sfintei Ana și le-a cerut să-i aducă untdelemn și agheasmă de la Sfânta. Dar acei creștini au aruncat darurile sultanului și nu i-au adus nimic. Însă sultanul nu și-a pierdut nădejdea, ci a trimis alte daruri, prin alți închinători, la Schitul Sfintei Ana, și le-a cerut și acestora să-i aducă untdelemn și agheasmă de la Icoană, amenințându-i cu pedepse aspre dacă nu-i vor aduce.

Atunci monahii din Schit, deoarece sultanul nu era creștin, i-au trimis sub amenințarea pedepsei apă simplă, iar nu agheasmă, nici untdelemn. Însă Sfânta Ana, văzând credința și insistența sultanului, l-a ajutat să dobândească un copil sănătos. Iar el, drept recunoștință, i-a dăruit Sfintei Ana o candelă, care se vede și acum la icoană. Dar fiindcă argintarul furase din materialul prețios, sultanul a adăugat oul din partea de jos a candelei, așa încât darul să fie complet, adică să aibă greutatea de argint pe care o făgăduise la început.

 

 

Previous Post

Despre astrologie, zodiac, horoscop

Next Post

Despre deochi

Related Posts
Total
0
Share