Cât de des trebuie să se împărtăşească cineva

– Părinte, adică cât de des adică trebuie să se împărtăşească cineva?

– Cât de des trebuie să se împărtăşească şi cât trebuie să postească cineva înainte de Sfânta Împărtăşanie, acestea nu intră într-un şablon. Duhovnicul va rândui cu discernământ cât de des se va împărtăşi şi cât va posti, potrivit cu puterea ce o are.

În paralel îl va povăţui şi la postul duhovnicesc, la abţinerea de la patimi, potrivit cu sensibilitatea lui duhovnicească, adică potrivit cu cât îşi simte greşeala sa şi având în vedere răul ce îl poate face vrăjmaşul luptând cu un suflet sensibil, ca să nu-l aducă la deznădejde.

De pildă, în căderi trupeşti, pentru care se dă canon de patruzeci de zile depărtare de Sfânta Împărtăşanie, se poate ca diavolul să arunce iarăşi sufletul în păcat după 35 de zile, iar dacă se mai
dă un canon de 40 de zile, diavolul va pune sufletul acela pe fugă şi astfel ameţeşte şi deznădăjduieşte.

În aceste cazuri, după primul canon, duhovnicul poate spune: „Ascultă fiule, păzeşte-te o săptămână, iar apoi împărtăşeşte-te!”, şi după aceea să se împărtăşească mereu la fiecare Sfântă Liturghie, ca sufletul să se poată întrema, iar diavolul să se depărteze.

Unul care trăieşte o viaţă duhovnicească se va apropia cu luare-aminte de Taină, atunci când simte Sfânta Împărtăşanie ca pe o necesitate, iar nu din obişnuinţă, dar şi aceasta să se facă cu binecuvântarea duhovnicului său.

Extras din Nevoinţă duhovnicească – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.

Previous Post

Cântecul de leagăn al Pruncului Iisus

Next Post

Doamne ajută!

Related Posts
Total
0
Share