Ce semnificații „ascunde” Icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie?

La sfârșit de brumărel, în ziua de 26 octombrie, Biserica noastră face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, unul dintre marii făcători de minuni și tămăduitori de boli, martirizat la subsolul unei băi publice pentru că, în ciuda tuturor chinurilor la care a fost supus, nu s-a lepădat de credința limpede și dreaptă, mărturisită nu prin vorbă, ci prin jertfă și prin faptă.

De-a lungul vremii, am participat, cu siguranță, la multe dintre slujbele de priveghere și la Sfintele Liturghii săvârșite în cinstea Sfântului Dimitrie. Cu aceste prilejuri, ne-am închinat și ne-am rugat înaintea Icoanei sale, dar câți dintre noi ne-am întrebat de ce este îmbrăcat în haine militare și ținând lancea în mână? Sau cum este posibil ca un Sfânt să poarte în mâinile sale arme și să fie considerat „prieten al lui Dumnezeu”? Pentru că am primit această întrebare în repetate rânduri și din partea clienților noștri, am hotărât să dedicăm câteva rânduri acestui subiect și să explicăm, pe scurt, înțelesurile pe care le „tăinuiește” Icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Înainte de a evidenția pe larg aceste detalii, este nevoie să ținem cont de câteva lucruri legate de biografia Sfântului Dimitrie. Astfel, este important să reținem faptul că, urmând modelul tatălui său, încă din adolescență, Sfântul Dimitrie era un strateg foarte priceput, specializat în arta militară, astfel încât a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și al Macedoniei. Trecând tatăl său la cele veșnice, împăratul Maximian îl numește în locul său pe Sfântul Dimitrie. După o vreme, însă, mărturisind că este creștin, a atras furia împăratului și a fost ucis cu sulițele în subsolul unei băi publice. Acolo au fost descoperite, după un timp, sfintele sale oseminte întregi şi nestricate, din care au izvorât mir frumos mirositor, care a umplut toată cetatea de mireasmă bună.

Datorită faptului că misiunea sa principală, dincolo de mărturisirea adevăratei credințe, a fost cea desfășurată în cadrul armatei, majoritatea Icoanelor îl înfățișează pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie sau pe „Sân Dumitru”, așa cum este cunoscut el în părțile Moldovei, îmbrăcat în haine militare. Unele Icoane îl prezintă și cu un scut fixat în spate, iar altele cu arc şi tolbă cu săgeţi, toate acestea fiind semne distinctive ale unui Sfânt militar.

De obicei, Sfântul este redat fie stând în picioare, fie călare pe un cal roșcat, care stă cu picioarele ridicate deasupra împăratului păgân Maximian, imagine care semnifică biruința împotriva ispitelor și a păcatului din această lume. Sfântul Dimitrie este înveșmântat într-o tunică roșie numită „skaramangion”, prevăzută cu mâneci lungi care sunt strânse, la rândul lor, cu mânecuţe frumos ornamentate cu pietre prețioase. Culoarea roșie a acestui veșmânt specific militar reprezintă culoarea sângelui și a jertfei Mântuitorului, dar simbolizează totodată și moartea martirică. Peste tunică, Sfântul poartă o armură militară, dar și o mantie lungă, înnodată în partea stângă, în dreptul umărului, numită „himation”. În picioare, Sfântul Dimitrie poartă sandale specifice soldaţilor din armata romană.

Un alt element important spre a fi amintit și prezent în Icoanele Sfântului Dimitrie este lancea – obiect reprezentat în mâna Sfântului nu pentru că a fost arma sa de luptă, așa cum suntem tentați să credem, ci pentru că lancea a fost arma prin care a suferit martiriul. De altfel, majoritatea Icoanelor care înfățișează martiriul Sfântului Dimitrie îl prezintă pe acesta primind moartea din mâinile unui grup de cinci soldați care îl străpung cu lăncile dreapta toracelui, alături de care se află un alt soldat, cu capul plecat, care pare că n-ar vrea să-l rănească. Sfântul însuși ține brațul drept ridicat în sus, vrând să dea de înțeles că își dorește ca împunsătura suliței să fie în partea dreaptă, precum a primit-o și Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe Crucea de pe dealul Golgotei.

Sursa: http://blog.bizanticons.ro


Puteți citi și:

Viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Cântare de laudă la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Minuni ale Sfântului Dimitrie (I)

Minuni ale Sfântului Dimitrie (II)

Previous Post

Evanghelia zilei (Ioan 15, 17–27; 16, 1–2)

Next Post

Viețile Sfinților – octombrie, ziua 26

Related Posts
Total
0
Share