Cod sărat, aghioritic

Ingrediente (pentru 4 porții):

1- 1,5 kg de cod sărat filé
4 cepe potrivite, tocate mărunt
7 căței de usturoi tăiați mărunt
350 ml ulei
4 lămâi (aproximativ 200 ml de suc)
piper boabe, puțin oregano


Se răzuiesc solzii, se curăță și se spală codul, pentru a îndepărta bine sarea, apoi se taie bucăți. După tăiere ar trebui să obțineți între 5 și 8 bucăți. Fileul de cod este, de obicei, subțire și e nevoie, în acest caz, ca fiecare porție să se compună din două bucăți.

Se pun bucățile de pește la desărat, într-un castron cu apă din belșug. Apa trebuie schimbată la fiecare patru-cinci ore. Pentru ca peștele să se desăreze bine, trebuie lăsat în apă în jur de 24 de ore.

După ce s-a desărat bine, se îndepărtează membranele negre (pielițele) din interior și se pune peștele în strecurătoare, la scurt.

Codul se așază în tavă, ca și peștii mari, se adaugă apă rece până se acoperă bine peștele și se dă tava la foc mare. Când începe să fiarbă, după ce se ia spuma cu o spumieră, se adaugă uleiul, piperul, ceapa tăiată mărunt și usturoiul.

Tava trebuie lăsată la foc mare în jur de 45 de minute, apoi se micșorează flacăra și se mișcă tava din când în când, până se încheagă sosul (nu amestecați conținutul!). Tava trebuie lăsată la foc aproximativ 60 de minute. La sfârșit se adaugă lămâia și se mișcă tava ca sucul să se distribuie peste tot în mod egal. După ce adăugăm zeama de lămâie, sosul devine mai alb. Se ia, apoi, tava de pe foc. Din momentul în care adăugați sucul de lămâie, nu mai lăsați tava la foc mai mult de o jumătate de minut. Se adaugă, apoi, oregano și se acoperă tava.

Se servește cald.

Extras din Arta culinară a Sfântului Munte– Monahul Epifanie Mylopotamitul.

Previous Post

Durere adăugată la durere

Next Post

Patriarhul Daniel: Apel la coresponsabilitate şi cooperare, pentru a evita constrângeri excesive

Related Posts
Total
0
Share