De ce capul Sfântului Ioan Hrisostom are o ureche neputrezită după mai bine de 1600 de ani?

Sfântul Ioan Hrisostom a fost renumit pentru explicațiile sale la Sfintele Scripturi. El a interpretat și Epistolele Sfântului Apostol Pavel, pe care le-a admirat foarte mult. Pentru a se asigura că interpretarea Epistolelor a fost corectă, el a cerut lui Dumnezeu să-i arate un semn.

În același timp, un nobil se ridicase împotriva împăratului Arcadie. Împăratul, la rândul său, a confiscat toate bunurile bărbatului și a amenințat că îl va executa. Nobilul a disperat și a decis să ceară ajutorul Sfântului Ioan. Când a ajuns la Patriarhie, Sfântul Ioan nu a putut să-i ofere imediat audiență, însă i-a zis să se întoarcă în seara aceea. Sfântul Ioan i-a spus ucenicului său, Proclu (care a succedat ulterior Sfântului Ioan ca Patriarh și după aceea s-a și sfințit), să-l prezinte pe nobil în chilia Sfântului când va sosi. În acea seară, nobilul a venit și Proclu a mers să-i dea de veste Patriarhului despre sosirea sa. Ușa camerei era închisă, așa că – pentru că Proclu auzea voci înăuntru – s-a uitat prin gaura cheii. L-a văzut pe Sfântul Ioan așezat la măsuța sa și scriind. Un bărbat pleșuv, ușor aplecat, privea și vorbea Sfântului peste umăr. Văzând acest lucru, Proclu s-a întors la nobil și i-a spus că Patriarhul avea o întrunire. Proclu s-a întors în camera Patriarhului de mai multe ori în timpul nopții, dar bărbatul încă vorbea cu Ioan. Astfel, nobilul a așteptat întreaga noapte să-l vadă pe Sfântul Ioan, dar fără succes.

În acea dimineață, nobilul s-a întors la Patriarhie, deoarece era de cea mai mare importanță pentru el să-l vadă pe Patriarh. Proclu s-a dus din nou să-l informeze pe Ioan despre sosirea nobilului, dar a văzut din nou același bărbat în camera Patriarhului. Sfântul Ioan părea extrem de interesat de ceea ce îi spunea bărbatul. Proclu a fost consternat de modul în care a intrat bărbatul, deoarece toată lumea trebuia să treacă pe la el.

Nobilul s-a întors pentru a patra oară și Proclu l-a înștiințat că Patriarhul este singur, căci s-a asigurat că nimeni nu a trecut fără știrea lui. Când Proclu a plecat către camera Patriarhului, a fost șocat să-l găsească pe bărbat încă acolo. S-a întors la nobil și i-a spus să meargă la el acasă, pentru că îi era imposibil să-l vadă pe Ioan.

În acea zi, Sfântul și-a amintit de nobil și a întrebat despre el. Proclu i-a spus lui Ioan că bărbatul venise de mai multe ori, dar, de fiecare dată, Patriarhul era ocupat să vorbească cu același bărbat. Sfântul Ioan îl întrebă pe Proclu pe cine văzuse în cameră. Proclu i-a spus că arăta ca și cum ar fi Apostolul Pavel, a cărui Icoană stătea pe biroul Sfântului. Cu bucurie, Sfântul Ioan și-a dat seama că acesta a fost semnul pe care l-a cerut de la Dumnezeu cu privire la interpretările sale în ceea ce privește epistolele Apostolului.

După întâlnirea cu nobilul, Patriarhul a fost de acord să acționeze ca mediator între nobil și împărat. Într-un timp scurt, diferențele au fost soluționate și nobilului i s-a acordat din nou proprietatea confiscată.

Capul Sfântului Ioan Gură de Aur care se păstrează la Vatopedi are urechea stângă – urechea la care a vorbit Sfântul Apostol Pavel – neputrezită de mai bine de 1600 de ani, în timp ce cealaltă ureche este descompusă în conformitate cu legea firii.

Sursa: http://ro.asceticexperience.com

Previous Post

Evanghelia zilei (Luca 6, 1–10)

Next Post

Viețile Sfinților – noiembrie, ziua 13

Related Posts
Total
0
Share