De ce S-a supărat Dumnezeu pe noi?

În Evanghelia de astăzi Domnul S-a supărat, parcă, mai tare ca oricând pe noi, oamenii: „O, neam necredincios și îndărătnic! Până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi?

De ce a rostit El aceste cuvinte grele?

– Pentru neputința Ucenicilor de a-l exorciza pe copilul lunatic;

– Pentru credința șovăielnică a tatălui aceluia, care, deși îndurerat de suferința fiului său, credea și nu prea că Iisus Hristos îl poate tămădui: „Dacă poți face ceva, ajută-ne!” Îi cere el, neîncrezător – (Mc. 9, 22).

Atotputernic fiind, Domnul alungă demonii din copil, spre uimirea Ucenicilor care, întrebându-L în mod expres, află și motivele supărării Sale:

– Prea puțină credință – „căci adevărat grăiesc vouă: Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar, veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință!

– Pe de altă parte, „acest neam de demoni nu iese, decât numai cu rugăciune și cu post”.

Dragii mei,

Dacă Domnul face astfel de reproșuri Sfinților Săi Ucenici, ne mai mirăm de ce Se supără pe noi în vremuri ca acestea și ne lasă pe mâna unor „demonizați” gata să dea oricând foc lumii, urmare competiției lor nebune de înarmare; iar mai nou jucându-se de-a dumnezeii prin experimente de tot felul? Scriptura spune că sfârșitul lumii va fi prin foc. Dar, dacă cineva crede că Dumnezeu este Cel care va da foc lumii, se înșeală amarnic. O va face „acest neam de demoni”– prin războaiele pe care le-a declarat vieții în general, Legii dumnezeiești și rânduielilor sfinte: războaie armate, războaie reci, războaie economice, războaie ecologice, războaie ideologice, războaie biologice… Oare ce vor mai inventa nesătuii lumii acesteia, disperați că suntem prea mulți și că nu mai murim… odată? Se vor sătura vreodată de resurse, de putere, de finanțe?…

De aceea, mi se pare că în loc de a se exorciza, de a alunga adică duhurile rele – ca în evanghelia de azi – lumea noastră se demonizează tot mai mult. Fie trecându-L pe Dumnezeu la „și altele”, fie continuând să-L persecute, sau chiar răstignindu-L – iară și iară –, „demonizarea” se răspândește mai ceva ca virusul acesta care ne terorizează în prezent. Lăcomia, egoismul, cinismul și nebunia puterii transformă pe cei aflați la cârma lumii în adevărați demoni, capabili de tot ce e mai rău. De aceea, întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem cu toții, ascultând evanghelia de astăzi, este cum vom exorciza lumea de acest soi de demoni care par de neoprit? Iar răspunsul ni-l dă tot ea: prin credință în Dumnezeu Cel Atotputernic, prin rugăciune și post. Credință, fie ea și „cât un grăunte de muștar”, rugăciune sporită și post deplin – cu trupul, dar și cu mintea, cu sufletul și cu inima!

† SEBASTIAN

Episcopul Slatinei și Romanaților

Sursa: http://episcopiaslatinei.ro

Previous Post

Am uitat de părinți…

Next Post

Minuni din zilele noastre ale Cuvioasei Teodora de la Sihla

Related Posts
Total
0
Share