Despre ispite

Sfântul Nectarie al Pentapolei

 Ispitele sunt îngăduite pentru a se arăta patimile ascunse și a fi războite, și astfel să se tămăduiască sufletul. Sunt și ele o dovadă a milei lui Dumnezeu.

De aceea încrede-te în Dumnezeu și cere ajutorul Său, astfel încât să te întărească în nevoința ta. Nădejdea în Dumnezeu nu duce niciodată la deznădejde. Ispitele aduc smerenie.

Dumnezeu cunoaște puterea fiecăruia de a răbda și îngăduie ispitele după măsura puterilor noastre. Să ne îngrijim și noi să fim treji și cu luare aminte, ca să nu ne băgăm singuri în ispită. Încredințați-vă lui Dumnezeu, Celui bun, Celui puternic, Celui viu, și El vă va povățui la odihnă. După încercări urmează bucuria duhovnicească. Domnul îi urmărește pe toți cei care rabdă încercările și mâhnirile pentru dragostea Sa. Așadar, nu vă împuținați cu sufletul și nu fiți fricoși.

Sf.Nectarie

Nu vreau să vă mâhniți și să vă supărați pentru toate cele care se întâmplă contrar cu voința voastră, oricât de dreaptă ar fie ea. O astfel de mâhnire mărturisește existența egoismului. Luați aminte la egoismul care se ascunde sub forma dreptății. Luați aminte și la neîngăduita mâhnire care se creează în urma unei mustrări drepte. Mâhnirea exagerată pentru toate acestea sunt ale diavolului.

Una este adevărata mâhnire. Cea care se creează atunci când ne cunoaștem bine starea nenorocită în care se află sufletul nostru. Toate celelalte mâhniri nu au nici o legătură cu Harul lui Dumnezeu.

Luați aminte să păziți bucuria Sfântului Duh în inima voastră și să nu îngăduiți vicleanului să-și verse amărăciunea sa. Luați aminte! Luați aminte ca nu cumva Raiul care există înlăuntrul vostru să se schimbe în iad!

Traducere din greacă de Ierom. Ștefan Nuțescu

Previous Post

Cum se naște dragostea în sufletul omului și rămâne de-a pururea?

Next Post

Vaia Gheorganaki

Related Posts
Total
0
Share