Dobri Dobrev sau Sfântul din Bailovo: Un cerșetor înmormântat de Patriarh

S-au împlinit șase ani de la plecarea la Domnul a Bunicului Dobri Dobrev din Bulgaria. Cunoscut drept „Bunicul Dobri” sau „Sfântul din Bailovo” cerșea în apropierea Catedralei „Alexander Nevsky” cu un pahar de plastic în mână. În acest mod, el a strâns sume importante din care a făcut donații și acte de caritate.

Patriarhul Neofit a participat la înmormântarea lui, în februarie 2018.

Dobri Dobrev

Dobri Dimitrov Dobrev s-a născut în 20 iulie 1914. El și-a pierdut auzul în cel de-al Doilea Război Mondial, iar din anul 2000 și-a dedicat viața Bisericii.

A donat toate proprietăţile și locuia într-o anexă modestă de lângă Biserica din Bailovo; a început să străbată zilnic 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pe treptele catedralelor pentru a ajuta la construirea și restaurarea Bisericilor și mănăstirilor din Bulgaria.

„Ceea ce a făcut el nu a fost o cerșire, ci milostenie. Banii strânși îi considera ai lui Dumnezeu, spunea că ei sunt un foc”, a spus Părintele Kiril Sinev într-o evocare pentru Basilica.ro.

Bunicul Dobri ar fi donat în total peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) pentru: Catedrala „Alexander Nevsky” din Sofia, Biserica „Sfinții Chiril și Metodie” din Satul Bailovo și Mănăstirea Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din Estul Sofiei.

Pentru actele de caritate pe care le-a făcut și viața simplă pe care a dus-o, Bunciul Dobri a fost unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria.

Dobri Dobrev a primit în 2013 titlul de „Personalitatea anului în știri”. Pe site-ul agenției de știri  bulgare novinite.com, în top-ul realizat, el a adunat mai multe voturi decât toți participanții la un loc.

De asemenea, a fost subiectul documentarului „The Silent Angel” („Îngerul Tăcut”) apărut în 2015.

Sursa: http://basilica.ro

Previous Post

Oaia şi leul din cuşcă

Next Post

Mamele care își duc copiii la mormânt

Related Posts
Total
0
Share