– Părinte, ce cărţi îi pot ajuta pe soţi?
– Ceea ce îi ajută pe cei căsătoriţi, este să nu se îndreptăţească niciunul pe sine. Dacă se îndreptăţesc pe sine, oricâte cărţi duhovniceşti ar citi, nu se folosesc. Dacă au intenţie bună, dacă au duhovnic şi fac ascultare de el, nu vor avea probleme. Fără duhovnic, însă, nu se face arbitraj.
Lucrul cel mai bun este să aibă amândoi soţii acelaşi duhovnic. Nu bărbatul un duhovnic, iar femeia altul. Dacă două lemne vor fi cioplite de doi tâmplari, niciodată nu se vor potrivi. Dar dacă vor avea acelaşi duhovnic, acesta va ciopli umflăturile, adică slăbiciunile, unuia, va ciopli şi umflăturile celuilalt, în felul acesta aplanând greutăţile. Dar astăzi chiar şi perechile care trăiesc duhovniceşte au duhovnici diferiţi. Rar se întâmplă să aibă amândoi acelaşi duhovnic, de aceea nici nu se folosesc. Am în vedere perechi care se potriveau, dar nu aveau acelaşi duhovnic care să-i ajute. De aceea s-au şi despărţit. Iar alte perechi, deşi nu se potriveau, au trăit în armonie, deoarece au avut acelaşi duhovnic.
Desigur, atunci când toată familia are acelaşi duhovnic, aceasta este şi mai bine. Duhovnicul îi va asculta pe toţi, iar problema ce va apărea, o va rezolva potrivit cu situaţia. Uneori va zori puţin pe tata sau pe mama, alteori îi va chema şi pe copii, dacă nu va putea trage concluzii din cele spuse de părinţi. Sau dacă perechea are probleme şi este de vină, de pildă, femeia, îl poate chema pe bărbat ca să-l sfătuiască cum trebuie să se poarte sau va cere unei rude sau cunoscut de-al lor să ajute cu discernământ.
Extras din Nevoință duhovnicească – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos.