Eliberează oamenii prizonieri ai judecății tale în inima ta

Preot Visarion Alexa

“Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.”

Dacă nu facem lucrul acesta, dacă nu vom întinde iubirea peste frații noștri, nici Domnul nu va putea să reverse iubirea Sa peste noi.

Acestea sunt legile iubirii. Învățăm de la Hristos să iubim pe cei din jurul nostru și să-i iertăm. O vorbă monastică spune: “Dumnezeu ne-a dat ochi ca să vedem, dar ca să-i mai și închidem…”

A intrat în societatea românească un stil din acesta puritan, prin care noi toți luptăm cu răul, vrem, credem că putem schimba societatea, oamenii, peste noapte.

E o dorință sănătoasă aceasta de a avea o societate mai bună, desigur, însă cred că am dus lucrurile prea departe și am căpătat un fel de viețuire înclinat spre judecare.

Am trecut de lege, am depășit faptele ilegale și am intrat în viețile personale ale oamenilor. Opriți-vă!

Mereu le spun tinerilor din parohia noastră: “Ceea ce nu calcă legea, nu ne privește!”

Nu poți îndrepta un om judecându-l, strigând în gura mare că a greșit, ci doar rugându-te pentru el.

Dacă vrei să-i faci un bine unui om care greșește, tocește pantalonii în genunchi rugându-te, nu-ți toci limba în bârfe și mizerii.

Făcând lucrul acesta mereu, vei deprinde un fel de a fi, vei începe să practici legile iubirii.

Când te așezi seara la rugă, fă-ți un pomelnic cu oamenii pe care i-ai judecat în inima ta, în ziua respectivă, și cere iertare înaintea lui Dumnezeu.

Eliberează oamenii prizonieri ai judecății în inima ta! Dacă nu-i vei elibera, te vei încărca mereu de această otravă și ție îți vei face rău, în primul rând.

Practicând zilnic iertarea, văzând greșelile tale ca fiind mai mari decât cele ale fratelui tău, rugându-te, într-o zi vei dobândi puterea de a ierta oricui, orice, în inima ta, iar Dumnezeu te va ierta pe tine.

Există în psihologie un concept: “Iartă-te pe tine însuți!” Nu cred că e cea mai potrivită formulă.

Eu cred că ar fi bine să te rogi lui Dumnezeu să te ierte, iar tu să-i ierți pe ceilalți. Acesta cred că este conceptul cel mai sănătos pentru o emancipare sufletească serioasă.

Nu-ți va ieși din prima, e o luptă permanentă care nu se încheie ușor și numai Dumnezeu îți va da într-o zi darul discernământului de a nu mai judeca oamenii. Străduința ta este însă extrem de importantă.

Post binecuvântat cu iertare și cu discernământ!

Previous Post

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele”, înţelesuri duhovniceşti în lirica Sfântului Efrem Sirul

Next Post

Evanghelia zilei (Matei 7, 7-11)

Related Posts
Total
0
Share